Glas Javnosti

GRAĐANI KOSOVSKE MITROVICE O ZABRANI UVOZA SRPSKE ROBE: Zbog Kurtija nema ni hrane ni lekova iz Srbije (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Punih devet meseci na snazi je zabrana Prištine za uvoz srpske robe na Kosovo i Metohiju, a građani severne Kosovske Mitrovice kažu da više nema proizvoda iz Srbije i da su prisiljeni da kupuju namirnice lošeg kvaliteta a po istoj ceni. Snalaze se, kažu, kako znaju, pa iz Srbije donose onoliko robe koliko je dozvoljeno.

Stevica Jović, koji kaže da je proteran iz Vučitrna, zbog čega živi u Severnoj Mitrovici, navodi da su zbog zabrane za srpsku robu u ponudi namirnice lošeg kvaliteta.

„Devet meseci Kurti nam ne da da uzmemo lekove, strašno! Živimo kao u nekoj okupiranoj teritoriji. Teško je, ali navikli smo na torturu od Prištine i nećemo otići sa Kosova, neće nas proterati. Teško se živi ako nemate osnovne namirnice, ako vam ovde nude namirnice koje su lošeg kvaliteta po istoj ceni.

Ja moram da konzumiram hranu koja je nekvalitetna, sa juga, nebitno gde je proizvedena jer Kosovo ima malo hrane, oni to uvoze. Zašto mi ne bismo iz naše Srbije uvozili hranu, dobijali lekove, podizali plate i živeli normalno kao sav civilizovani svet?“, pita se Jović.

Primećuje i da Evropska unija na sve ovo ćuti.


„Žmuri i pravi se luda. Znate, da je politika EU dobra ne bismo imali danas rat u Ukrajni, da je politika EU i Amerike demokratska ne bismo imali ni rat na KiM. Maltene svi ćute. Suština je da postoje super ljudi - Amerika i Zapad i postoji druga klasa i ona treća. Nema pravde, nema prava ni slobode i to je nažalost realnost ovog vremena, naročito u Evropi koja važi za demokratsku, a malo ima od demokratije u Evropi“, kaže Jović.

Mitrovčanin Dejan Milić kaže da postoji mogućnost da se zbog mera Prištine ugasi dosta malih preduzeća.

„Snalazimo se kako god umemo. Kada već idemo po novac u Srbiju onda uzimamo i robu koliko dozvoljavaju da prenesemo. Ista je situacija i sa lekovima, mnogo je teška, ništa se nije promenilo ovih meseci. Živim u nadi kao svi ovde da će biti bolje, pa ćemo da vidmo. Ali, ako se ovako nastavi postoji mogućnost da se ugasi dosta malih preduzeća zbog nemogućnosti poslovanja, a ako se te firme ugase narod će teško da opstane ovde na KiM“, zabrinuto govori Milić.


Ogorčen je i Slavko Andrić koji navodi da je ljude snašla „najveća beda“ koju pamti.

„Naše robe nema, sve je to sa strane, ni mleka, ništa našeg nema. Nikad grđe nije bilo kao ovo što je sad. Ovo je najveća beda što može da postoji, a biće još gore, samo još da uvedu da dinare ne primamo i gotovi smo. Kako da primimo pare, kako da ja sa 78 godina odem po njih“, revoltiran je Andrić.

Njegov sugrađanin koji nije želeo da kaže svoje našim reporterima, ističe da u radnjama nema kvalitetne robe.

„Snalazimo se kako znamo i umemo. Odlazimo u Srbiju i donosimo šta možemo. Nema srpske robe uopšte niti ima kvalitetne robe“, kaže ovaj Mitrovčanin. 

Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR