Glas Javnosti

DA SE NE ZABORAVI: 32 godine od zločina nad Srbima u selu Šagovina Mašićka! Do danas bez procesuiranih

Vesti
Autor: Glas javnosti

Dokumentaciono-informacioni centar Veritas podsetio je da se danas navršavaju 32 godine od ubistva 55 Srba u selu Šagovina Mašićka kod Nove Gradiške, za šta kako se navodi, još niko nije odgovarao.

U saopštenju povodom godišnjice tog zločina, Veritas je podsetio da su noću 18. na 19. decembar, pripadnici 108. i 121. brigade Zbora narodne garde (ZNG) i specijalci iz grupe „Svileni“ napali selo Šagovina Mašićka koje je branilo oko stotinak pripadnika Teritorijalne odbren iz tog i susednih srpskih sela i dobrovoljaca iz Srbije.

„U toku borbe za ‘prokletu utvrdu’, kako su Hrvati, zbog njenog izuzetnog geostrateškog položaja zvali Šagovinu Mašićku , ‘zenge’ su u toku dana, zahvaljujući i činjenici da su branioci sa meštanima slavili Svetog Nikolu, ovladali celim mestom i likvidirali najmanje 55 ljudi, među kojima 31 civila i pripadnika TO iz ovog sela, dok ih je nekoliko desetina prošlo višemesečnu torturu u hrvatskim kazamatima“, stoji u saopštenju.

Navodi se da je po hrvatskim izvorima, akciju isplanirao brigadir Josip Mikšić, tadašnji komadant 121. brigade, a napadom komandovao pukovnik Ante Šolić, tadašnji komadant Samostalne interventne satnije (čete) pri toj brigadi.


„Po nalogu hrvatske vojske u Šagovini Mašićkoj je pokopano 28 ubijenih Srba, većina pod imenom. Sa ove lokacije u pojedinačnim ekshumacijama do 2013. godine ekshumirano je i predato srpskoj strani najmanje šest posmrtnih ostataka, uz objašnjenje da su ‘stradali u borbi’ a u oktobru te godine sa ove lokacije ekshumirani su posmrtni ostaci 19 žrtava, od kojih je do sada 14 identifikovano“, saopštio je Veritas.

Iz centra su naveli i da za ubistva srpskih civila i zarobljenika u tom selu još niko nije odgovarao ni pred domaćim ni pred međunarodnim sudovima.

U Šagovini Mašićkoj je po popisu stanovništva iz 1991. godine živelo 209 stanovnika od čega 189 Srba, 16 Hrvata i četvoro Jugoslovena dok je po popisu iz 2021. godine, u njemu živelo petoro stanovnika.

Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR