Glas Javnosti

Černobiljski divlji psi otporni na rak

Vesti
Autor: Glas javnosti

Istraživanja o psima u Černobilju pružaju fascinantan uvid u to kako životinje prilagođavaju svoj genetski materijal u odgovoru na ekstremne uslove izazvane ljudskim delovanjem.

Psi koji danas žive u nuklearnoj isključenoj zoni Černobilja pokazuju genetske promene koje se smatraju odgovorom na ekološku katastrofu ogromnih proporcija. Ova genetska prilagođavanja uključuju mutacije koje mogu omogućiti preživljavanje u novom pejzažu, selektirajući osobine koje nude reproduktivnu prednost, dok eliminišu one koje to ne čine.

Prva genetska analiza pasa u Černobilju otkrila je da su ovi psi genetski različiti od pasa koji žive dalje od zone. Iako su istraživači uspeli da razlikuju populacije pasa, još uvek nisu mogli da utvrde da li radijacija direktno uzrokuje ove genetske razlike. Buduće studije na osnovu ovih nalaza mogu pomoći u razumevanju kako radioaktivna okruženja ostavljaju svoj trag na genetskom materijalu životinja. Ovo bi moglo imati implikacije ne samo za razumevanje posledica drugih nuklearnih katastrofa, već i za ljudska svemirska putovanja​.


Uzorkovanje krvi pasa iz različitih delova zone izloženosti različitim nivoima radijacije omogućilo je identifikaciju "lokusa preživljavanja" - genetskih varijanti koje se smatraju ključnim za preživljavanje u ovim uslovima. Analiza je otkrila tri grupe pasa koje odgovaraju tri geografske lokacije, ali sa dovoljno preklapanja da sugeriše genetski protok među njima. Ovo ukazuje na adaptivne promene u odgovoru na izolovano i izazovno okruženje​.

Značaj ove studije leži u njenom potencijalu da pruži uvid u to kako izlaganje radijaciji utiče na veće sisare i može ponuditi dragocene informacije relevantne za medicinska istraživanja, uključujući razvoj tretmana za rak i zaštite od radijacije

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR