Glas Javnosti

SMRDIBUBE NAS IZLUĐUJU, ali od ovog mirisa BEŽAĆE kao lude

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Ako nemate ovu aromatičnu začinsku biljku u saksiji, napravite rastvor sa eteričnim uljem, delotvoran je u potpunosti

Stigla je jesen, a sa njom stižu i smrdibube, koje su u potrazi za toplim i suvim prostorima, pa ulaze u naše domove kako bi se sakrile od hladnoće i prezimile do proleća.

U kuće i stanove ulaze kroz prozore, vrata, sve pukotine na fasadi kroz koje mogu da prođu – jednom rečju ne biraju, samo im je bitno da se uvuku u neki zatvoren, topliji prostor.

Youtube/printscreen
foto: Glas javnosti

Postoji verovanje da smrdibube beže kao lude od mirisa belog luka i nane, pa ove namirnice treba postaviti kod ulaznih vrata, prozora, balkona i drugih mesta kroz koja ove dosadne bube mogu da prođu.

Ako nemate zasađenu nanu u saksiji, možete u vodu da sipate nekoliko kapi eteričnog ulja nane i sa spoljašnje strane isprskaste prozore, ulazna i balkonska vrata, a neće škoditi i da malo sa ovim rastvorom poprskate i unutrašnjost prostorija.

Koliko god da se ježite od pogleda na smrdibubu i izluđuje vas lupkanje njenih krila, ne ubijajte je i ne plašite, jer kada se osećaju ugroženo, smrdibube ispuštaju odvratan miris (od kojeg i potiče naziv za ove insekte). Ne dirajte ih rukama, već uzmite papir ili rukavice, nežno ih uhvatite i izbacite napolje. Ali pre svega pokušajte sa nanom da ih odbijete od svog prostora.

Glas javnosti /O10S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR