Glas Javnosti

OVO ŠTETI MAŠINI: Stručnjak ukazao na greške koje često pravimo sa mašinom za pranje sudova

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Stručnjak za belu tehniku otkrio je da su neke stvari koje radimo potpuno besmislene, a neke štetne za mašinu za pranje sudova.

Stručnjak za mašine za pranje sudova otkrio je pet stvari koje nikada ne smete da radite ako želite čiste tanjire i mašinu za pranje sudova koja se neće pokvariti za godinu ili dve.

Ešlii Iredal, industrijski dizajner i stručnjak za belu tehniku u „Choice Australia“, kaže da su neke od uobičajenih grešaka koje svi pravimo stavljanje tablete za pranje u odeljak za tablete i ispiranje posuđa pre nego što ga stavite u mašinu za pranje sudova.


„Ponekad će stvari koje ne radite rezultirati čistim posuđem i dugim životim  vekom mašine za pranje sudova“, kaže on.

Pet stvari koje često radimo, a ne bi trebalo:

Nikada ne stavljajte tabletu u odeljak za deterdžent

Ešli kaže da ne bi trebalo da stavljate tabletu u dozer mašine za pranje sudova jer je to ‘apsolutno besmisleno’. Posuđe će se oprati jednako dobro ako samo ubacite tabletu na dno mašine.

On je objasnio da su takvi odeljci zapravo dizajnirani za deterdžente u prahu kako bi se sprečilo da se isperu u odvod, ali to se ionako ne dešava sa tabletama.

„Tablete su prevelike da bi se na taj način pratile, a ako ih samo stavite na dno mašine za pranje sudova, bolje će se rastvoriti i delovati od prvog ciklusa pranja“, kaže Ešli.

Nikada nemojte ispirati sudove pre pranja

Stručnjak takođe upozorava da se predispiranjem samo troši voda, a vaše posuđe nakon pranja neće biti ništa čistije.

Ovaj savet je šok za mnoge, ali Ešli objašnjava da ispiranje posuđa zapravo može dovesti do prljavijeg posuđa jer može da prevari vašu mašinu za pranje sudova da misli da je suđe već čisto.

„Definitivno uklonite ostatke hrane pre nego što stavite sudove u mašinu za pranje sudova, ali nema potrebe da ih ispirate – to neće učiniti sudove čistijim, već će samo potrošiti više vode“, savetuje Ešli.


Nikada nemojte potpuno zatvarati vrata mašine za pranje sudova kada je pranje završeno

Ešli je takođe upozorila da je zatvaranje mašine za pranje sudova između pranja opasno jer im ne daje priliku da se osuše, što ostavlja prostor za razvoj buđi i neprijatnih mirisa.

Ako vrata ostavite malo odškrinuta, sprečićete razvoj bakterija i gljivica jer će se mašina za pranje sudova osušiti i ohladiti, a i dobro će se provetriti.

„Takođe vredi s vremena na vreme obrisati gumu na vratima mašine za pranje sudova mekom, vlažnom krpom da biste uklonili ostatke hrane i održali vrata mašine za pranje sudova u vrhunskom stanju“, dodaje Ešli.

Nikada ne uključujte mašinu za pranje sudova ako je poluprazna

Puštanje poluprazne mašine za pranje sudova nije dobro iz nekoliko razloga: trošićete novac, vodu i energiju jer će vaša mašina za pranje sudova trošiti istu količinu struje i vode koliko god da je puna.

Napunjena mašina za pranje sudova se takođe bolje suši jer se posuđe zagreva toplom vodom u mašini, a zatim zadržava tu toplotu, pomažući im da se osuši.

Nikada ne stavljajte oštre noževe u mašinu za pranje sudova

Poslednji savet stručnjaka je da nikada ne stavljate oštre noževe u mašinu za pranje sudova ako ne želite da ih oštetite. Proces pranja može otupiti oštre ivice, a jake hemikalije i vlažna sredina mogu dovesti do korozije.


„Ako ste potrošili nešto novca na dobre noževe, nemojte ih stavljati u mašinu za veš da biste uštedeli vreme – peru se ručno“, rekla je Ešli.

Stvari koje možete i ne možete prati u mašini za pranje sudova

Možete prati u mašini za pranje sudova:

– Bočice za bebe – sterilizacija će možda biti potrebna

– Igračke za kupanje

– Keramičke posude za pečenje

– Posuđe i lonci za pečenje od nerđajućeg čelika

– Delovi aparata za kafu

– Igračke za pse

– Gumene lutke i grizalice za bebe – možda ih je potrebno sterilisati

– Posude za hranu za kućne ljubimce

– Plastične posude

– Rešetke za rernu

Ne možete prati u mašini za pranje sudova:

– Aluminijum

– Pepeljare

– Blender

– Kovano gvožđe

– Keramički noževi

– Kuvarski noževi

– Bakarne posude

– Ručno oslikana keramika

– Kristal

– Drvo

– Fini porcelan

– Neprijanjajući tiganji

– Kamene osnove za picu

– Srebrni pribor

– Termos boca


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR