Glas Javnosti

KOMUNISTI VELIČALI MARKSA I ENGLESA, A ONI PLJUVLAI PO SRBIMA

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Engels: Srbija je hajdučka jazbina. Skojevci su u vreme komunizma u Srbiji često pevali " Ne verujem u nebesa no u Marska i Engelsa"

Srpski komunisti uzdizali su u nebesa očeve marksizma, a Karl Marks i Fridrih Engels govorili su o Srbima kao o divljacima iz hajdučke jazbine.

U vreme dok su Osmanlice okupirale Knjaževac, u vreme srpsko - turskog rata 1878. godine, drug Engels u Mančesteru nije krio oduševljenje porazom srpske vojske.

"Poraz Srba je famozan", pisao je Engels s velikim uzbuđenjem svome prijatelju Marksu u London, zamerajući srpskom narodu što diže ustanak protiv "legitimnih gospodara" Osmanlija. 


"Kampanja je bila sračunata na to da se zapali Osmansko carstvo, ali su drva svuda sirova i mokra. Crna gora izdaje za privatne svrhe, Bosna pogotovo neće da diže ustanak od kada Srbija hoće da je oslobodi, a valjani Bugari ne mrdaju ni prstom. Srpska oslobodilačka vojska mora da živi na svoj vlastiti račun i posle razmetljive ofanzive, a d anije nigde ozbiljno tučena, natrag u svoju hajdučku jazbinu!"

Krajem avgusta iste godine Engels se žali Marksu kako će "liberalni drekavci svakako voditi glavnu reč u Donjem domu. O Crnogorcima i Hercegovcima, naravno, svi ćute. 

Srećom i Srbi će dobiti batine", zaključuje drug Engels.

"Srećom", odgovorio mu je Karl Marks, čije ime i danas nose ulice u mnogim srpskim gradovima.

Marks je Srbe ubrajao u "male, zakržljaje, nužno kontrarevolucionarne narode, bez istorije i istorijske svesti, čija je jedina istorijska misija da nestanu u oluji svetskih revolucija", koju je zajedno sa Engelsom propovedao.

I ovdašnji komunisti, nastavljajući delo i učenje svojih ideoloških očeva, kao jedan od svojih glavnih ciljeva imali su decenijama borbu protiv "velikosrpskog hegemonizma". 


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR