Glas Javnosti

BLAGA ZIMA POGODUJE GLODARIMA: Broj namnoženih glodara može se smanjiti oranjem

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Zbog blage zime glodari su se na oranicama na severu Bačke prekomerno namnožili. Jedan deo biljaka koji je posejan tokom jeseni i koji je sada iznikao uništili su i pojeli miševi. Ako bude neophodno, moraće se obaviti istrebljivanje miševa, ali to takođe može uništiti i deo divljači.

Prema rečima stručnjaka, miševi se trenutno razmnožavaju neverovatnom brzinom i prave ogromnu štetu, pre svega na oranicama na Paliću i Ludašu, ali i u Bačkoj Topoli i drugim okolnim poljima. Na parceli gde raste uljana repica, postoje ogromne fleke, to su sve pojeli miševi, dakle jednostavno su uništili uljanu repicu. U jednoj mišjoj rupi obično ima osam, deset pa čak i više miševa.Broj mišjih rupa na oranicama ne može da se izračuna. Poljoprivrednici kažu da su nemoćni. Postoje mesta gde su tek iznikle biljke, miševi, kojih je sve više, u potpunosti pojeli.
Franjo Rihter, proizvođač i preduzetnik ističe da su na parceli gde je detelina na sedam hektara, a koja se nalazi pored njegove parcele, glodari sve pojeli.
- Do te mere su pojeli da se više ni ne vidi da je tu bila zasađena detelina. I sada je oranica puna rupa, čovek je pokušao da je razbije, da nešto urade sa njom, ali posmatrao sam, mislim da tu ništa ne može da uradi, moraće da je preore i to je to. Sve dok se oranje može rešiti, da se zemlja okrene, onda se neće toliko namnožiti - ukazuje Rihter.
Ovaj poljoprivrednik kaže da je potreban jedan jači mraz ili kišovito, maglovito vreme, od kojeg bi se miševi razboleli. To bi smanjilo njihov broj, uništilo bi ih.
- Ovo blago vreme je najveći problem, a drugi je to što njive nisu preorane. Svi su naime prešli na redukovanu setvu, oranice nisu preorane, zemlja nije dublje preokrenuta, to je problem. Tamo gde je zemlja preorana jedva da ima mišjih rupa, pa bi se zbog toga trebalo vratiti na tradicionalno oranje, odnosno trebalo bi izvaditi plugove i krenuti u oranje - preporučuje on.


Glas javnosti/ R06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR