Glas Javnosti

Žena posle 20 godina zatvora zbog smrti svoje dece proglašena nevinom

Svet
Autor: Glas javnosti

Austarlijanka je rekla da su dokazi o njenoj nevinosti decenijama bili "zanemareni i odbačeni"

Australijka Katlin Folbig oslobođena je optužbi za ubistvo svoje četvoro dece posle 20 godina provedenih u zatvoru, pošto je Vrhovni sud Novog Južnog Velsa danas presudio da dokazi koji su prvobitno korišćeni "nisu pouzdani", prenosi BBC.

Zahvaljujući novim naučnim otkrićima na osnovu kojih je utvrđeno da su Folbigina deca mogla da umru prirodnom smrću zbog neverovatno retkih genskih mutacija, glavni sudija Endrju Bel, oslobodio je Folbig svih optužbi.

Prethodno je australijska vlada 56-godišnjakinju, pomilovala i oslobodila u junu, posle  20 godina provedenih u zatvoru.

Folbig je rekla da su dokazi o njenoj nevinosti decenijama bili "zanemareni i odbačeni".

"Sistem je više voleo da krivi mene nego da prihvati da deca ponekad mogu i da umru iznenada i neočekivano", dodala je Folbig


Pravni tim Folbig potvrdio je da će tražiti odštetu u njeno ime, ali nije rekao koliku.

Četvoro njene dece - Kejleb, Patrik, Sar i Laur iznenada su umrli između 1989. i 1999. godine, u starosti između 19 dana i 18 meseci, a tužioci su tada tvrdili da ih je ona ugušila.

Tužba se oslanjala na posredne dokaze, koristeći dnevnike Folbig koje psiholozi ili psihijatri nikada nisu pregledali, da bi je prikazali kao nestabilnu majku, sklonu besu, navodi BBC.

Ona je 2003. godine bila osuđena na 40 godina zatvora zbog ubistva četvoro dece iz nehata, a kasnije je, posle žalbe, kazna smanjena na 30 godina.

Glas javnosti /U01S 


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR