Glas Javnosti

Želi da prekopa deponiju: Slučajno bacio bitcoine vredne pola milijarde dolara

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanski kompjuterski ekspert koji je slučajno bacio bitcoine, tačnije hard-disk sa 7.500 bitcoina (BTC), čija je trenutna vrednost procenjana na najmanje pola milijarde dolara, pokrenuo je sudski postupak kako bi primorao gradsko veće Njuporta da mu dozvoli da pretraži deponiju gde se veruje da je uređaj za skladištenje zakopan.

Naime, ovaj Britanac je 2013. godine laptop rastavio na delove i prodao ih, a hard disk je sklonio na sigurno znajući da sadrži podatke za bitcoin. Kasnije dok je čistio sobu, hard disk je greškom završio u kanti za smeće, a potom i na deponiji u Njuportu.

Šta se ustvari desilo?

Ovaj informatičar je još 2009. godine počeo s „rudarenjem“ bitcoina te je na hard disku sačuvao digitalni novčanik na kojem se nalazilo 7.500 bitcoina. Džejms Hauels, čovek čiji je bivši partner slučajno bacio disk sa 7.500 bitcoina, pokrenuo je pravni postupak kako bi primorao gradsko veće Njuporta da mu dozvoli da pretraži deponiju gde veruje da se nalazi kriptovaluta.

Grupa investitora hedž fondova navodno finansira Hauelsovu potencijalno skupu tužbu, prenosi Dejli mejl, dodajući da će investitori dobiti deo izgubljenog BTC-a ako i kada ih Hauels uspešno povrati. Pored finansiranja tužbe, koja bi trebalo da bude podneta Višem sudu, investitori hedž fondova okupili su tim stručnjaka za pretragu i inženjera za oporavak podataka, prenosi Bitcoin.com.


Predviđajući dalje povećanje vrednosti kriptovalute, britanski stručnjak je rekao da samo želi da mu se pruži prilika da pronađe izgubljene bitcoine. Prema navodima Dejli mejla, vrednost izgubljenih bitcoina pojedini stručnjaci procenjuju na više od 525 miliona dolara po trenutnim cenama, dok Hauels kaže da će vrednost bitcoina koje traži daleko premašiti milijardu dolara.

“Neki stručnjaci veruju da će do kraja godine cena porasti toliko da njegov hard disk vredi 1,5 milijardi funti…Žele da odem i zaboravim na to, ali kako bi neko mogao? Zašto da odustanem? Sve što želim je šansa da vratim svoju imovinu“, rekao je Hauels. Gradsko veće Njuporta već je odbilo zahtev kompjuterskog stručnjaka za iskopavanje, navodeći potencijalne negativne uticaje na životnu sredinu na okolno područje.

Bitcoin je inače 2009. godine stvorio anonimni računarski programer ili grupa programera poznata kao Satoshi Nakamoto. Njegova vrednost je znatno porasla poslednjih godina i danas vredi više od 66.000 dolara.

Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR