Glas Javnosti

Zašto je iznenadna smrt Li Kećijanga šokirala Komunističku partiju Kine

Svet
Autor: Glas javnosti

Čini se da je iznenadna smrt bivšeg kineskog premijera Li Kećijanga bila za Komunističku partiju "potpuno iznenađenje", kažu analitičari, a zvanična čitulja popularnom lideru se pojavila tek nekoliko sati nakon što su vesti izašle na videlo.

Li je deceniju bio druga najmoćnija osoba u Kini iza Si Đinpinga pre nego što je smenjen na mestu premijera u martu ove godine, a imao je samo 68 godina kada je doživeo srčani udar i preminuo u petak.


Najviši kineski lideri obično su živeli duge živote – nekih preko 100 – i čini se da je Lijeva smrt koja je nastupila ubrzo nakon što je napustio funkciju iznenadila rukovodstvo zemlje.



Partijski zvaničnici su se trudili da izdaju čitulju u poslednjem trenutku i obuzdaju potencijalne zavere i da kontrolišu informacije.


Lijeva iznenadna smrt se takođe dogodila u politički osetljivo vreme - ministar odbrane Li Šangfu je bez ceremonije smenjen sa svoje pozicije samo nekoliko dana ranije. Novinska agencija Sinhua koju vodi Komunistička partija prvo je objavila Lijevu smrt kratkom porukom u 8.16 po lokalnom vremenu. Kratko saopštenje je bilo da je Li "preminuo u petak u Šangaju" nakon "iznenadnog srčanog udara".

Duži službeni hvalospev za ekonomistu usledio je tek posle 10 sati. Zakasneli omaž opisao je Lija kao „izuzetnog proleterskog revolucionara“ i „lojalnog komunističkog vojnika“.



Analitičari kažu da bi kineski državni mediji obično bili dobro pripremljeni za smrt visokog lidera. „Mislim da je Lijeva smrt bila potpuno iznenađenje za najviše lidere Pekinga, pošto državni mediji očigledno nisu pripremili njegovu punu čitulju, za razliku od onoga što će uraditi u slučaju partijskih lidera za koje se zna da su veoma bolesni“, rekao je Čen Daojin, bivši profesor na Šangajskom univerzitetu političkih nauka i prava, rekao je za list South China Morning Post.


On je rekao da je prva kratka vest o Lijevoj smrti objavljena čim se saznalo za smrt premijer, kako bi stranka mogla da „obuzda sve teorije zavere koje bi se mogle pojaviti“.



Lijeva iznenadn smrt je takođe bila iznenađenje za kinesku javnost. Visoki lideri u zemlji poznati su po vođenju zdravog načina života i dobijanju izuzetne medicinske nege od strane države.


Njegova neočekivana smrt je značajan događaj za Kinu, ne samo zbog svoje iznenadnosti već i zbog onoga što je on predstavljao – alternativne vizije upravljanja zemljom koja se razlikovala od vizije njegovog šefa Si Đinpinga.

Birokrate je kineski predsednik bacio na stranu u oktobru prošle godine. Si je tokom poslednjih godina pooštrio svoju vlast, usmeravajući drugu po veličini svetsku ekonomiju u više etatističkom pravcu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR