Glas Javnosti

ZA PUTNIKE KOJI SE BOJE LETA: Psi umesto bensedina na aerodromu u Istanbulu (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Kako bi smirili napete putnike pred let, na istanbulskom aerodromu su raspoređeni specijalno obučeni psi, koji im pomažu da se opuste.

Osoblje aerodroma u Istanbulu organizuje program koji uključuje pse, već mesec dana, i na taj način smanjuje stres i anksioznosti među putnicima koji prolaze kroz njegove terminale, preneo je Rojters.

Putnici za sada hvale pse, među kojima je i pas Kuki. Mnogi kažu da ih prisustvo životinja – opušta.


Posle pozitivnih povratnih informacija, operater aerodroma IGA namerava da proširi projekat, i da poveća broj pasa koji će biti na raspolaganju uznemirenim osobama. „Umesto pet, sada će biti deset pasa", najavio je jedan od menadžera Aerodroma Abdulkadir Demirtaš.

„Putovanje, odnosno let avionom može da bude stres za ljude. Prema istraživanjima, interakcija između životinja i ljudi smanjuje nivo stresa i anksioznosti", dodao je Demirtaš.




„Naši psi su trenirani da ne reaguju na nevažne stimulanse, na buku, zvukove, oni su tu jer su prošli jednogodišnju obuku i čitav jedan proces učenja. Tu su oni koji su kroz sve to uspešno prošli", rekao je Murat Džengiz Kodža, stručnjak za ponašanje pasa i trener koji prati pse na aerodromu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR