Glas Javnosti

Vrhovni sud SAD zadržava širok pristup pilulama za abortus

Svet
Autor: Glas javnosti

Bajdenova administracija nastoji da odbrani mifepriston, suočena sa sve većim zabranama abortusa i ograničenjima koje su donele države predvođene republikancima otkako je Vrhovni sud u junu 2022. poništio značajnu odluku Roe protiv Vejda iz 1973. koja je legalizovala proceduru širom zemlje

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih država blokirao je zabranu na pilule za abortus koje se često koriste.

Ova odluka Vrhovnog suda pobeda je Bajdenove administracije koja se zalaže da pristup leku u najnovijoj žestokoj pravnoj borbi oko reproduktivnih prava u Sjedinjenim Državama. 

Sudije su, naime, odobrile hitne zahteve Ministarstva pravde i proizvođača pilula Danco Laboratories da se stavi na čekanje preliminarna zabrana od 7. aprila koju je izdao američki okružni sudija Metju Kačmarik u Teksasu.

Naredba sudije bi u velikoj meri ograničila dostupnost mifepristona dok traje parnica od strane grupa protiv abortusa o federalnom regulatornom odobrenju leka.


Uprava za hranu i lekove (FDA), američka agencija koja potvrđuje bezbednost prehrambenih proizvoda, lekova i medicinskih uređaja, odobrila je mifepriston 2000. godine. Trenutni sport mogao bi da potkopa saveznu regulatornu vlast nad bezbednošću lekova.

Bajdenova administracija nastoji da odbrani mifepriston, suočena sa sve većim zabranama abortusa i ograničenjima koje su donele države predvođene republikancima otkako je Vrhovni sud u junu 2022. poništio značajnu odluku Roe protiv Vejda iz 1973. koja je legalizovala proceduru širom zemlje.

Mifepriston se uzima sa lekom misoprostol da bi se izvršio abortus lekovima, što čini više od polovine svih abortusa u SAD. Lek ima i druge namene.

Administracija i Danco rekli su sudijama da mifepriston možda neće biti dostupan mesecima ako se dozvoli da ograničenja stupe na snagu.

(Glas javnostiTelegraf.rs)

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR