Glas Javnosti

Vrhovni sud Indije odbio je žalbu za legalizaciju istopolnih brakova

Svet
Autor: Glas javnosti

Petočlano veće donosi odluku nakon saslušanja argumenata u predmetu između aprila i maja.

Indijski Vrhovni sud odbio je žalbu za legalizaciju istopolnih brakova u udaru za LGBTQ prava u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.


Veće od pet sudija objavilo je odluku u utorak nakon saslušanja argumenata u predmetu između aprila i maja.

Glavni sudija Dhananjaia Ieshvant čandrahud rekao je u utorak da nije nadležnost suda da odlučuje o ovom pitanju i da bi parlament trebalo da napiše zakone koji regulišu brak.


„Sud, u vršenju ovlašćenja sudskog preispitivanja, mora da se kloni stvari, posebno onih koje utiču na politiku, a koje spadaju u zakonodavni domen“, rekao je Čandrahud.

Međutim, Čandrachud je rekao da država i dalje treba da pruži određenu zakonsku zaštitu istopolnim parovima, tvrdeći da uskraćivanje „beneficija i usluga“ koje se daju heteroseksualnim parovima krši njihova osnovna prava.


„Biranje životnog partnera je sastavni deo izbora životnog puta“, rekao je on.

„Neki ovo mogu smatrati najvažnijom odlukom u svom životu. Ovo pravo seže u koren prava na život i slobodu prema članu 21 (ustava Indije)“.

Čandrahud je rekao da vlada takođe treba da preduzme korake kako bi osigurala da se LGBTQ osobe ne suočavaju sa diskriminacijom, uključujući uspostavljanje telefonskih linija i sigurnih kuća za one koji su ranjivi i okončanje medicinskih procedura koje imaju za cilj promenu rodnog identiteta ili seksualne orijentacije.


Presuda suda usledila je nakon peticije u kojoj se tvrdi da je nepriznavanje istopolnih zajednica prekršilo ustavna prava LGBTQ osoba.

Indijska vlada Bharatija Janata Partije, koju predvodi premijer Narendra Modi, usprotivila se peticiji, tvrdeći da to pitanje treba prepustiti parlamentu i da apel predstavlja urbanu i elitističku perspektivu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR