Glas Javnosti

USKORO ĆE BITI I U PRODAJI: Kina postigla masovnu proizvodnju održivog avionskog goriva

Svet
Autor: Glas javnosti

Kinesko preduzeće razvilo je održivo avionsko gorivo (SAF), koje će uskoro biti komercijalno dostupno. Ovaj održivi proizvod označava pionirski korak u masovnoj proizvodnji SAF-a u zemlji, navodi časopis Nauka i tehnologija (Science and Technology Daily).

Đunheng biologija (Junheng Biology) je privatno petrohemijsko preduzeće koje se nalazi u centralnoj kineskoj provinciji Henan. Nakon petogodišnje faze istraživanja i razvoja, uspešno je pretvorilo kuhinjska otpadna ulja u biodizel i SAF koristeći svoju samorazvijenu tehnologiju zelenog i niskougljeničnog biogoriva, rekao je Džang Dženhui, izvršni direktor preduzeća.
SAF je nova vrsta avio goriva koje meša biološki proizvedeno zeleno mlazno gorivo sa tradicionalnim gorivom u određenoj proporciji. Ima potencijal da smanji emisije ugljenika tokom životnog ciklusa goriva do 80 procenata, što ga čini održivom alternativom zelenoj vazduhoplovnoj energiji.

Đunheng biologija je prvo kinesko privatno preduzeće koje je dobilo odobrenje za korišćenje SAF-a koje je izdala Uprava za civilno vazduhoplovstvo Kine (CAAC), rekao je zvaničnik CAAC-a.
Taj zvaničnik je istakao doprinos Đunheng biologije proizvodnji SAF-a, ističući da ona ne samo da garantuje buduće snabdevanje SAF-om, već i postavlja merilo za druga privatna preduzeća da doprinesu cilju zelenog razvoja sektora civilnog vazduhoplovstva.
Pored toga, preduzeće je preuzelo vodeću ulogu u razvoju katalizatora visoke kiseline i vodootpornosti, kao i tehnologije hidrotretiranja otpadnog životinjskog i biljnog ulja. S tim povezani proizvodi su izvezeni u Evropsku uniju, sa operativnim prihodom koji je premašio 2,2 milijarde juana (oko 300 miliona američkih dolara) u 2023. godini.
Sa brzim razvojem industrije civilnog vazduhoplovstva, rigidna potražnja za avio gorivom raste, dok je velika količina emisija gasova staklene bašte nastalih tokom sagorevanja ometa napredak industrije u dekarbonizaciji.
Stoga je CAAC uzeo SAF kao ključni fokus za srednjoročnu i dugoročnu uštedu energije i smanjenje emisija, kao i za realizaciju zelenog razvoja.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj je predvidela da će 65 odsto smanjenja emisije ugljenika u sektoru vazduhoplovstva biti ostvareno korišćenjem SAF-a do 2050. godine. Različita tehnološka otkrića SAF-a postaće ključni put za nisko-karbonsku transformaciju globalnog sektora vazduhoplovstva.
U međuvremenu, mnoga naftna preduzeća širom sveta prelaze na SAF poslovnu liniju. Oni su izveli izgradnju i rad SAF projekata u mnogim regionima širom sveta, što ukazuje da će SAF postati nezaobilazan deo posla snabdevanja energijom međunarodnih naftnih konglomerata.
U aprilu 2023. američki industrijski konglomerat Hanivel (Honeywell) i kineska zona slobodne trgovine Tianđin potpisali su Memorandum o razumevanju o saradnji za uspostavljanje vodeće proizvodne baze SAF-a na severu Kine. Ovaj potez ima za cilj da zadovolji rastuću potražnju tržišta za SAF-om, saopštila je kompanija.


Glas javnosti/ B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR