Glas Javnosti

U Peruu pronađen fosil rečnog delfina star 16 miliona godina

Svet
Autor: Glas javnosti

Naučnici su otkrili 16 miliona godina staru fosilizovanu lobanju rečnog delfina koji je nekad plivao vodama današnjeg Amazona, čiji je najbliži živi srodnik južnoazijski rečni delfin iz indijske reke Gang.

Paleontolog Rodolfo Salas je kazao da je lobanja pripadala najvećem delfinu koji je, po dosadašnjim saznanjima nastanjivao vode Južne Amerike, a bio je dugačak između 3 i 3,5 metra. Nazvan je ‘Pebanista yacuruna’ po Jakuruni, peruanskom mitološkom biću koje je živelo u dubokoj vodi.

„Ovaj je delfin u srodstvu s delfinom koji danas živi u indijskom Gangu“, rekao je Salas, dodavši da je fosil onoga pronađenog u Peruu puno veći od svojih živih srodnika iz Azije.


Otkrio je i da su obe vrste delfina ranije živele u okeanu.

„To im je omogućilo da zauzmu velike okeanske prostore blizu obala Indije i Južne Amerike. I u području Amazonije i u Indiji ove su životinje živele u slatkovodnim sredinama, no one iz Amazona su, nažalost izumrle, a u Indiji su preživele“, pojasnio je Salas.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Science Advances.

Slivovi reka Amazona i Orinoka još uvek su dom vrste poznate kao amazonski rečni delfin, koji se naziva i ružičasti rečni delfin ili boto.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR