Glas Javnosti

TUGA: U Nigeriji uništena slonovača vredna 11 miliona dolara, od praha će napraviti spomenik

Svet
Autor: Glas javnosti

Nigerija je uništila dve i po tone zaplenjene slonovače u vrednosti od 11,2 miliona dolara u pokušaju da zaštiti sve manju populaciju slonova od trgovaca divljim životinjama.

Stručnjaci za zaštitu prirode navode da je tokom protekle tri decenije populacija slonova u Nigeriji drastično opala, sa procenjenih 1.500 na manje od 400 zbog krivolova radi sakupljanja kljova, gubitka staništa i sukoba između ljudi i slonova.

Državni ministar za životnu sredinu Iziak Salako rekao je da je Vlada smrskala kljove i da će koristiti prah za izgradnju simboličnog spomenika u nacionalnom parku kao podsetnik na značaj slonova u ekosistemu.


Uništavanje kljova u glavnom gradu Abudži usledilo je nakon sličnog događaja u oktobru, kada su zvaničnici uništili četiri tone zaplenjenih krljušti pangolina u vrednosti od 1,4 miliona dolara.

Hiljade slonova svake godine budu ubijene zbog kljova uprkos zabrani trgovine slonovačom od 1989. godine, prema Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR