Glas Javnosti

ŠVEDSKA U PROBLEMU, NEMAJU GDE DA ORGANIZUJU EVROVIZIJU SLEDEĆE GODINE: Fudbaleri NEĆE da daju NAJVEĆE dvorane

Svet
Autor: Glas javnosti

Odmah nakon održanog finala Evrovizije u Liverpulu, samo nekoliko sati nakon što je trijumfovala Lorin, u Švedskoj, koja će biti domaćin Evrovizije 2024. godine, počela je rasprava oko toga gde će se organizovati muzičko takmičenje.

Kako ovaj događaj ima velike organizatorske i produkcijske zahteve, mnogi su smatrali da je glavni grad Stokholm najbolji izvor za Evroviziju 2024. godine.

Međutim, glavna prepreka za organizaciju u ovom gradu navodno su fudbalski klubovi koji koriste najveće prestoničke dvorane.

Lorin je sedmi put dovela Evroviziju u svoju zemlju, a prethodnih godina Švedska je bila domaćin 1975., 1985., 1992., 2000., 2013. i 2016. godine. Tih godina za organizaciju festifavala pobrinuli su se Geteborg, u dva navrata Malmo i tri puta Stokholm.

Nakon što je Mans pesmom „Heroes“ pobedio 2015. godine u Beču, naredne 2016. Evrovizija je održana u stokholmskom Globenu, koji danas nosi naziv „Avicii Arena“. Globen je višenamenska dvorana za sportske događaje i koncerte sa 16.000 mesta na tribinama, ali u toku 2024. godine planirana je obnova i modernizacija, te se nije moguće Evroviziju organizovati u ovoj dvorani.

Stokholm ima još dve dvorane, tačnije dva stadiona sa fleksibilnim krovom koji mogu da posluže za organizaciju ove vrste u maju naredne godine – Friends Arenu, koja ima oko 65.000 mesta za koncerte, i Tele2 Arenu, oko 45.000 raspoloživih mesta. Međutim, obe dvorane imaju svoje uslove za održavanje Evrovizije i obe koriste švedski fudbalski klubovi za svoje potrebe, a pritom ne žele da usred sezone na punih šest nedelja napuste svoje domaće terene i presele se u drugu dvoranu.

Naime, na Friends Areni domaće utakmice Allsvenskana (švedske lige) igra FK AIK Stokholm, a na Tele2 Areni takođe prvoligaši FK Hamarbi i FK Jurgorden.

- Imamo ugovor sa Friends Arenom i sve domaće utakmice želimo da igramo na prirodnoj travi u svojoj vlastitoj dvorani, a ne na veštačkoj travi u Tele2 Areni. Tačka - rekao je za „Dagens Nyheter“ predsednik AIK-a Robert Falk, kako prenose hrvatski mediji.

Slično razmišljaju čelnici FK Hamarbi i FK Jurgorden, koji ističu da je njihova Tele2 Arena primarno fudbalski stadion, kao i da prirodna trava Friends Arene neće izdržati utakmice tri različita fudbalska kluba na šest nedelja.

- Nisam protiv Eurovizije, ali Tele2 je fudbalska arena i tome prvenstveno treba da služi. Ne možemo propustiti četvrtinu sezone samo zato što se održava Evrovizija. I ne želimo da se selimo jer smo potpisali ugovor da igramo na Tele2 Areni -rekao je predsednik FK Hamarbi Matias Fri.

Pre nego što je Lorin pobedila u Liverpulu, ispred Stokholma istakli su kako bi Evrovizija prestolnici donela ukupnu zaradu od oko 30 miliona evra. Pored toga, naglasili su da pozitivan učinak prevazilazi puke finansijske doborbiti.

View this post on Instagram

A post shared by LOREEN (@loreenofficial)

- Pobedom Lorin dobili smo fantastičnu priliku koju moramo iskoristiti. Ovo je prilika da pokažemo i predstavimo svoju zemlju, sve ono za što se naše društvo zalaže i promoviramo naše vrednosti i ideje - rekao je predsednik komore Stokholma, Andreas Hatzigeorgiou.

Ako nadležni za organizaciju ne postignu dogovor sa fudbalskim klubovima u Stokholmu, Evrovizija će verovatno biti orgamnizovana u gradu Malmo, kao i 2013. gdoine. Arena ovog grada može da primi do 15.000 gledaoca.

Najslabija karika među kandidatima je Geteborg, jer je dvorana u ovom gradu izgrađena davne 1971. godine i prima do 14.000 gledaoca. Međutim, kako pišu tamošnji mediji arena ne može da podnese težinu rasvetne i zvučne opreme za tako zahtevnu produkciju.

Po svemu sudeći, u narednim mesecima vodiće se intenzivni pregovori oko toga koji grad će biti domaćin.

Glas javnosti / E02S




SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR