Glas Javnosti

POBUNILI SE ITALIJANSKI POLJOPRIVREDNICI: Italijanski poljoprivrednici kreću traktorima ka Rimu

Svet
Autor: Glas javnosti

Italijajnski poljoprivrednici, koji su se pobunili zbog preterane birokratije, jeftinog uvoza iz zemalja van Evropske unije i brojnih drugih problema, krenuće u velikoj protestnoj kloloni traktorima ka Rimu, rekao je jedan od vođa protesta posle sastanka sa šefovima rimske policije u ponedeljak, javljajju agencije.

„Od četvrtka počinje mobilizacija. Okupićemo se na raznim sabirnim mestima širom glavnog grada, sledeće nedelje će biti velike demonstracije u Rimu“, rekao je Danilo Kalvani, jedan od vođa protesta, posle sastanka u sa čelnicima policijske uprave u Rimu

„Još treba da utvrdimo detalje“, dodao je on, „ali ćemo verovatno održati i protest sa traktorima“, navodi ANSA.


Agencija Rojters javlja da su farmeri iz poljoprivrednih regija poput Toskane krenuli ka italijanskoj prestonici, noseći italijansku zastavu i rukom ispisane natpise upozorenja „bez seljaka nema hrane“. Plan im je da se na periferiji Rima okupe pre daljnjih protesta planiranih kasnije tokom sedmice.

„Krenuli smo u Rim da suočimo političare sa našim problemima i da ih rešimo“, rekao je Rojtersu toskanski poljoprivrednik Davide Rosati.

Agencija navodi da italijanski poljoprivrednici dele mnoge boljke svojih kolega koji demonstriraju u drugim delovima Evrope u proteklih nekoliko nedelja. Farmeri se žale da njihovu proizvodnjnju potkopava uvoz jeftinih proizvoda izvan Evropske unije, dok rastu cene goriva i posledice mera unutar EU namenjenih zaštiti životne sredine i i borbi protiv klimatskih promena.

Rojters navodi da su protesti u Francuskoj i Nemačkoj utišani, ali se nova žarišta otvaraju u drugim delovima EU, pa su ljutiti farmeri danas ponovno blokirali granični prelaz holandsko-belgijskog autoputa između Mastrhta i Liježa.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR