Glas Javnosti

Peru ostaje bez zaliha vode

Svet
Autor: Glas javnosti

Gotovo 20 miliona Peruanaca ima direktnu ili indirektnu korist od vode koja silazi s lednika

Peru je izgubio 56 odsto svojih tropskih lednika u poslednjih šest decenija zbog klimatskih promena.

U Peruu se nalazi 68 posto svetskih tropskih lednika, a sve veće temperature dovele su do otapanja i stvaranja novih planinskih jezera koja prete izlivanjem i poplavama, objavio je Nacionalni institut za istraživanje planinskih glečera i ekosistema.


Izveštaj koristi satelitske snimke do 2020. koje pokazuju da lednici prekrivaju 1.050 kvadratnih kilometara u Peruu, u poređenju sa 2.399 kvadratnih kilometara leda i snega 1962. godine.

- Za četiri godine, od 2016. do 2020, izgubili smo gotovo šest odsto ovih planinskih lednika - rekla je direktorka instituta Beatris Fuentealba.

Kako se navodi, u tom periodu su formirana ili su u procesu formiranja 164 jezera, čime se broj ledničkih jezera popeo na 8.466, a prostiru se na oko 1081 kvadratnom kilometru.


- Nova jezera bi mogla u budućnosti da budu rezerve vode, ali budući da su na velikim nadmorskim visinama, postoji opasnost od izlivanja i poplava - rekao je Hesus Gomez, direktor istraživanja lednika pri Ministarstvu okoline.

Gotovo svi tropski lednici u Peruu su iznad 6.000 metara nadmorske visine, dok su nova jezera na nadmorskoj visini između 4.000 i 5.000 metara.

Gotovo 20 miliona Peruanaca ima direktnu ili indirektnu korist od vode koja silazi s lednika.


- To znači da smo izgubili više od polovine naših rezervi vode - rekla je ministaka okoline Albina Ruiz, ističući da povlačenje lednika utiče na prirodni planinski ekosistem.

- Iako ne možemo da sprečimo da glečeri nestaju tokom godina, možemo smanjiti brzinu kojom se gube - rekla je, pozivajući na manje zagađenja, više zelenih površina i "iznad svega, prepoznajući da nam planine pružaju život".

Glas javnosti/D03S

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR