Glas Javnosti

Penzionisanje u Evropi: Trendovi i reforme koje oblikuju budućnost

Svet
Autor: Glas javnosti

Prema OECD podacima za 2022. godinu, prosečna starosna granica za penzionisanje u zemljama OECD-a iznosila je 64,4 godine za muškarce i 63,6 godina za žene.

Starosna granica za odlazak u penziju varira širom Evrope, reflektujući različite ekonomske, socijalne i demografske uslove u pojedinim zemljama. Prema dostupnim podacima, Francuska se ističe sa relativno niskom starosnom granicom za penzionisanje, dok su zemlje kao što su Danska, Island i Norveška na drugom kraju spektra sa visokom granicom.

Francuska je nedavno bila u centru pažnje zbog kontroverznih reformi penzionog sistema koje su izazvale brojne proteste. Ove reforme odražavaju širi evropski trend postepenog povećanja starosne granice za penzionisanje, u skladu sa demografskim promenama i finansijskim izazovima penzionih sistema. Francuska je planirala postepeno povećanje granice za penzionisanje, što je deo širih reformi usmerenih na održavanje finansijske održivosti sistema.


Prema OECD podacima za 2022. godinu, prosečna starosna granica za penzionisanje u zemljama OECD-a iznosila je 64,4 godine za muškarce i 63,6 godina za žene. Međutim, postoje značajne varijacije između zemalja. Na primer, Turska ima znatno nižu granicu za penzionisanje od 49 godina za žene i 52 godine za muškarce. Sa druge strane, Danska, Island, Norveška, i za muškarce u Izraelu, imaju najvišu normalnu starosnu granicu od 67 godina. Zanimljivo je da devet zemalja OECD-a ima nižu normalnu starosnu granicu za žene nego za muškarce, sa najvećom razlikom od 5 godina u Austriji, Kolumbiji, Izraelu i Poljskoj.

Ove razlike ukazuju na složenost i raznolikost penzionih sistema širom Evrope, kao i na različite pristupe prilagođavanju penzionih sistema demografskim promenama i ekonomskim izazovima. Kako se očekuje da će prosečna starosna granica za penzionisanje nastaviti da raste u narednim decenijama, ove reforme i trendovi će verovatno imati dubok uticaj na radnu snagu, ekonomiju i socijalnu politiku u celoj Evropi.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR