Glas Javnosti

NOVA POSKUPLJENJA OD NOVE GODINE U NEMAČKOJ: Veće cene zbog novih poreza

Svet
Autor: Glas javnosti

Točenje goriva i grejanje biće znatno skuplje za sve građane u Nemačkoj. Od 2024. porez na ugljen-dioksid će porasti mnogo više od planiranog.

Zbog rasta poreza, građani u Nemačkoj od nove godine, mogu da očekuju veće cene goriva, ali i gasa, a kancelar Olaf Šolc je izjavio da će štednja biti neophodna.


Zbog bužeta za 2024. došlo je i do sukoba između kancelara Olafa Šolca, vicekancelara Roberta Habeka i ministra finansija Kristjana Lindnera. Ipak, na poslednjem sastanku, trio je rešio nesuglasice pa su u javnost pušteni i planovi o brojnim rezovima i uštedama.

Najvažnija posledica novih planova: Točenje goriva i grejanje biće znatno skuplje za sve građane. Od 2024. porez na ugljen-dioksid će porasti mnogo više od planiranog (sa sadašnjih 35 evra po toni na 45 evra). Iduće godine još 10 evra više, dakle ukupno 55 evra po toni, navode nemački mediji.


Šta to znači za potrošače? Više cene CO2 znače i skuplju svakodnevnicu. Na primer, zbog povećanih troškova prevoza, značajno će poskupeti i putovanja avionom.

Međutim, i električni automobili pogođeni su merama oko rezanja troškova: Sufinansiranje nabavke električnih automobila završava se ranije od planiranog. "Ionako je mera na izmaku, mi ćemo to učiniti ranije", rekao je Habek.


Vladajući zbog budžetske krize do 2027. režu i projekte zaštite klime i transformacije vredne 45 milijardi evra.

Opozicija oštro napada odluke i rezove vladajućih stranaka. Glavni zvaničnik CSU-a Martin Huber rekao je da su naspram svega pokazali da ruralna područja i potrošači "moraju da plate za haos koji je nastao zbog njih".


Glas javnosti/M01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR