Glas Javnosti

NIŠTA OD TRADICIONALNOG ROŠTILJANJA: Inflacija u Argentini prešla 200 ODSTO!

Svet
Autor: Glas javnosti

Argentinska penzionerka Susana Bario izjavljuje da više ne može organizovati tradicionalni roštilj asado za svoje prijatelje, koji je dugi niz godina bio ključni deo društvenog života u ovoj južnoameričkoj zemlji.

 Rapidni porast cena mesa i povrća čini nabavku ovih obroka izuzetno teškom.

Inflacija u Argentini prošle godine premašila je 200 odsto, što je među najvišim stopama inflacije u svetu. Posebno brz rast cena hrane značajno je uticao na standard građana, s obzirom da plate i penzije nisu uspele da ostanu korak s inflacijom.


"Morali smo da izbacimo stvari koje su život činile malo svetlijim", izjavila je Bario. "Radost koju sam nekada doživljavala pozivajući prijatelje na roštilj, što je ovde tipično, sada je nemoguća." Iako je Argentina suočena s visokom inflacijom već godinama, stopa rasta cena sada je na najvišem nivou od ranih 1990-ih, kada je zemlja izašla iz perioda hiperinflacije.

"Potpuno gubite pojam o cenama", izjavio je Giljermo Kabral, vlasnik mesare u Buenos Ajresu, opisujući situaciju u kojoj je slučajno rekao kupcu da neko meso košta 35.000 pezosa (43 dolara) umesto 15.000 pezosa. "Čovek je ipak izvadio novac da plati."


Predsednik Havijer Milei, politički autsajder i populista koji je došao na vlast zbog nezadovoljstva birača zbog pogoršanja ekonomske situacije, pokušava sprovesti oštre mere štednje kako bi smanjio inflaciju i fiskalni deficit, obnavljajući državnu kasu.

Međutim, Milei, koji je na funkciji mesec dana, upozorio je da će za to biti potrebno vreme i da bi situacija mogla da se pogorša pre nego što krene na bolje. Mnogi Argentinci dodatno stežu kaiš, a već 40% njih je suočeno s siromaštvom.


"Ništa nije jeftino", kaže penzionerka Grasijela Bravo, dodajući da sada pažljivo broji koliko krompira kupuje. "Ranije si kupovao na kilogram, sad ja dobijem tri-četiri krompira da se ne pokvare."

Advokat Alehandro Grosi ističe da se već navikao na rast cena, s obzirom na to da Argentinu muče visoke stope inflacije već godinama. "Za sebe kupujem manje stvari nego što bih želeo, prilagodio sam se", zaključuje on. "Kao da smo navikli, ovde je već nešto tako prirodno, menja se inflacija i cene.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti


Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR