Glas Javnosti

Nemci ponovo štrajkuju! U petak najavljuju prestanak rada javnog prevoza, evo koji su im zahtevi

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon što su u svim pokrajinama vođeni kolektivni pregovori, a rezultata nema, sada je došlo vreme da se izvrši veći pritisak na poslodavce - rekla je zamenica predsednika sindikata "ver.di"

Tek što je završen štrajk mašinovođa, Nemci su obavešteni da je sindikat "ver.di" pozvao u petak, 2. februara, na jednodnevni štrajk upozorenja u lokalnom javnom prevozu - svuda, osim u Bavarskoj.

- Nakon što su u svim pokrajinama vođeni kolektivni pregovori, a rezultata nema, sada je došlo vreme da se izvrši veći pritisak na poslodavce - kaže Kristine Bele, zamenica predsednika sindikata "ver.di", prenosi "Dojče vele".

Sindikat mašinovođa Nemačke (GDL) u ponedeljak, 29. januar, prevremeno je prekinuo višednevni štrajk u Nemačkoj železnici. Tamo sada do 3. marta važi takozvana "obaveza na mir", što znači da ne sme biti štrajkova.


To se, međutim, ne odnosi na štrajkove sindikata "ver.di".

"Imamo potpuno drugačiji stil od GDL-a", objašnjava Bele.

- Nemamo za cilj da štrajkujemo danima i nedeljama. Međutim, na kraju krajeva, to zavisi od ponašanja poslodavaca - dodaje.

Bez rešenja u prvoj rundi pregovora

Sindikat je početkom decembra pokrenuo novu rundu kolektivnog pregovaranja za zaposlene u lokalnom javnom prevozu i predao zahteve u svih 16 pokrajina. Pregovori se sada vode u svim pokrajinama istovremeno, osim u Bavarskoj.

Prema sindikatu, pregovora se sa 130 komunalnih udruženja poslodavaca i za ukupno 90.000 zaposlenih. Prošle sedmice, tokom prve runde pregovora, nigde nije postignuto rešenje.

Kanta umesto toaleta

- Opterećenje zaposlenih i nedostatak osoblja u javnom prevozu sve su veći. Pritisak na poslu sve je veći. Rešenja se moraju brzo pronaći - saopštio je sindikat pre nekoliko dana.

Drastičan nedostatak radnika u javnom prevozu svuda dovodi do otkazivanja redovnih linija i ogromnog prekovremenog rada za zaposlene, objašnjava Andrea Beker predstavnik sindikata u Severnoj Rajni-Vestfaliji. 


- Uslovi rada u javnom lokalnom prevozu su delom veoma loši - kaže i Kristine Bele iz predsedništva sindikata. Ima slučajeva da radnici javnog prevoza sa sobom u autobus nose kante, jer po ceo dan ne mogu da odu u toalet.

"To su nehumani uslovi", ističe i dodaje da je to samo jedan od mnogih drastičnih primera.

Šta zahteva sindikat u ime 90.000 radnika?

Prema sindikatu, zahtevi se razlikuju od pokrajine do pokrajine, međutim, pre svega se radi o poboljšanju uslova rada i rasterećenju radnika, a ne o visini plata.

To su pitanja kao što su skraćenje sedmičnog radnog vremena uz punu platu, kraće smene, bolje, odnosno dugoročnije planiranje rada po smenama, dodatni dani za odmor za radnike koji rade noću i po smenama, skraćenje neplaćenog radnog vremena koje nastaje putovanjem od firme do mesta gde se preuzima vozilo i počinje vožnja, produženje perioda odmora između vožnji i više dana godišnjeg odmora.

U Berlinu na primer, sindikat, između ostalog, zahteva i više vremena na krajnjim stanicama, pre nego što autobus ili tramvaj krenu u suprotnom smeru. Zahteva se i veći regres za odmor.

U Brandenburgu, Zarlandu, Saksoniji-Anhaltu i Tiringiji pregovori su složeniji, jer se tamo pregovara i o većim platama. U Brandenburgu sindikat traži za zaposlene u lokalnom saobraćaju 20 odsto veće plate, ali najmanje 650 evra i više. Rok važenja novog kolektivnog ugovora trebalo bi da bude 12 meseci.

Zašto Bavarska nije pogođena štrajkom?

U 20 gradova u Bavarskoj, kao što su Minhen, Nirnberg, Augsburg ili Regenzburg, koji i dalje sami vode lokalni prevoz – metro, tramvaji i autobusi nastaviće da rade, potvrdio je sindikat "ver.di". Za razliku od drugih pokrajina, kolektivni ugovor u lokalnom prevozu Bavarske važi do kraja godine, što znači da do tada nema štrajkova.

Ipak, sindikat želi da već 9. februara održi razgovore s komunalnim udruženjem poslodavaca u Nirnbergu o poboljšanju uslova za oko 8.000 zaposlenih.

Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR