Glas Javnosti

Nemci krenuli na Hute

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačka vojna fregata je krenula ka Crvenom moru, gde je planirano da učestvuje u misiji Evropske unije za zaštitu pomorske trgovine i kao podrška akcijama protiv jemenskih pobunjenika Huta, koji izvode napade na trgovačke brodove, prema specijalizovanom sajtu za praćenje brodova "Marin Trefik".

Nemačka fregata "Saksen" klase Hesen isplovila je 8. februara sa 240 vojnika iz luke Vilhelmshafen ka Sredozemnom moru, a trebalo bi da stigne na odredište 19. februara, prenosi Al Džazira.

Komandant nemačke mornarice viceadmiral Jan Kristijan Kak izjavio je na konferenciji za novinare u Berlinu da je zadatak broda da učestvuje u misiji Evropske unije za zaštitu pomorske trgovine i da podrži vojne napore protiv napada Huta raketama i dronovima na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu.


Jemenski pobunjenici izvode napade, kako tvrde, na brodove u toj oblasti povezane sa Izraelom, u znak solidarnosti sa palestinskom militantnom grupom Hamas koji četiri meseca vodi rat sa izraelskom vojskom u Pojasu Gaze.

SAD, Velika Britanija i drugi zapadni saveznici pokrenuli su, kao odgovor, napade na ciljeve Huta, koji drže pod kontrolom veći deo Jemena.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR