Glas Javnosti

Nemačka hitno traži 3.000 vozača: Posao čeka, a radnika nema

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačka se suočava sa velikim nedostatkom radne snage u sektoru prevoza, posebno kada su u pitanju vozači autobusa i mašinovođe.

Prema izveštajima, Nemačka trenutno traži oko 1.000 mašinovođa i 2.000 vozača autobusa, dok se očekuje da bi taj broj mogao da naraste do čak 10.000 u narednim godinama.

Udruženje nemačkih prevoznika (VDV) posebno ističe problem sve većeg broja vozača koji odlaze u penziju, uz rastuću potrebu za radnom snagom u javnom prevozu.

Ovo je dovelo do situacije u kojoj mnoge špedicije zadržavaju vozače čak i nakon penzionisanja, dok se neki okreću traženju radne snage širom Evropske unije.

Za razliku od sektora kopnenog prevoza, vazdušni sektor u Nemačkoj ne pokazuje sličan nedostatak, jer je tržište za pilote trenutno zasićeno.

U kontekstu ovog deficita, Nemačka je preduzela korake za privlačenje više mladih u ove profesije, pokrećući kampanje poput "Pokreni nešto – budi vozač autobusa".

 

Ipak, izazovi ostaju, jer je proces obuke i uvođenja novih vozača u posao spor, a potrebe tržišta rastu brže od mogućnosti popunjavanja ovih pozicija.

Ovaj nedostatak radne snage nije samo trenutni problem, već signalizira i dugoročne izazove u upravljanju i planiranju radne snage u Nemačkoj, kao i potrebu za prilagođavanjem obrazovnog sistema i politika zapošljavanja kako bi se zadovoljile promenljive potrebe tržišta rada.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR