Glas Javnosti

NAJVEĆA ŽURKA NA SVETU: Karneval u Rio de Žaneiru je počeo

Svet
Autor: Glas javnosti

Karneval u Rio de Žaneiru, najveća i najradosnija proslava koja se ušuškala u srce Brazila, ove godine zasijala je uprkos senci koju je nad gradom bacila epidemija denga groznice.

Ovaj festival, koji datira više od tri veka, poznat je po svojoj sposobnosti da svake godine privuče milione posetilaca iz celog sveta, dokazavši da je duh zajednice jači od svakog izazova.

Od 9. do 17. februara, ulice Rija se pretvorajuu u more boja, muzike i plesa. Samba, duša karnevala, nije samo ples; to je priča o otporu, identitetu i zajedništvu. U srcu proslave, na Sambadromu, plesači i plesačice u raskošnim kostimima predstavljaju su spektakl koji oduzima dah, svaki korak i pokret odražavaju afro-evropsko nasleđe koje je utkano u tkanje brazilske kulture.


Iako je Rio de Žaneiro ove godine proglasio vanredno stanje u zdravstvu zbog porasta broja obolelih od denga groznice, to neće umanjiti sjaj karnevala. Naprotiv, organizatori su se pobrinuli da preduzmu sve neophodne mere kako bi osigurali sigurnost posetilaca i učesnika, uključujući otvaranje zdravstvenih centara za one koji mogu biti pogođeni groznicom i intenziviranje akcija suzbijanja komaraca, prenosioca virusa.

Unatoč zdravstvenim izazovima, ekonomska važnost karnevala za Rio i Brazil kao celinu nije zanemarena. Prošlogodišnja proslava doprinela je ekonomiji s više od 867 miliona dolara, pokazujući koliko je karneval ključan za turizam i lokalnu privredu. Hotelijeri, restorani, prodavci suvenira i škole sambe samo su neki od onih koji zahvaljujući ovom događaju vide značajan porast prihoda.


Karneval u Rio de Žaneiru 2024. godine bio je više od proslave; bio je to simbol otpornosti i radosti života. I dok je svet pažljivo posmatrao, Rio je još jednom dokazao da je sposoban da se nosi sa izazovima, pretvarajući ih u priliku za slavlje života u svoj njegovoj raznolikosti i lepoti. Dok se plesači odmaraju i kostimi se pažljivo skladište za sledeću godinu, duh karnevala i poruka koju nosi odjekivaće dugo nakon što poslednji ehoi muzike utihnu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR