Glas Javnosti

Na zapadu Afrike sve veći broj mladih zavisnih od droge

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Sijera Leonea Julius Maada Bio proglasio je u toj zapadnoafričkoj državi vanredno stanje zbog dramatičnog porasta konzumacije droge i ocenio da to egzistencijalno ugrožava budućnost države.

„Našoj zemlji preti egzistencijalna opasnost zbog razornih posledica droge i zavisnosti od droge, pre svega od sintetičke droge kuš“, rekao je Bio u javnom obraćanju naciji.

Sintetički proizvedena droga kuš ima razorne posledice, i veoma je smrtonosna, a poslednjih godina je postala posebno popularna među mladima u Sijera Leoneu, ali i susednoj Liberiji i Gvineji.

Prema podacima UN, Sijera Leone ima jednu od najmlađih populacija u Africi i čak 48 odsto od ukupno osam miliona stanovnika te zemlje je mlađe od 18 godina.

Bio je rekao da negova vlada radi na tome da uništi mreže narkodilera, preneli su mediji na nemačkom jeziku.

Takođe, planirano je i stvaranje operativne grupe koju će činiti vladine institucije, zdravstvene službe i Nevladine organizacije.


Njihov će zadatak biti da realizuju plan koji počiva na pet stubova – prevenciji, lečenju, podršci socijalnih službi, krivičnom progonu i radu u zajednici. Kuš se proizvodi od mešavine kanabisa i sintetičkih supstanci, među kojima su snažni analgetici, ali i kancerogeni formaldehid, koji je sastojak mnogih lepila. Međutim, tačan sastav te droge u zemljama zapadne Afrike nije poznat.

Prema rečima svedoka, korisnici droge kuš naprosto zadremaju dok hodaju, ruše se na ulici, ili potpuno nesvesno i izbezumljeno istrčavaju među vozila na prometnim saobraćajnicama.

Kuš, koji se često naziva i zombi droga, kod onih koji ga konzumiraju izaziva fizička oboljenja i mentalne posledice.

Policija Sijera Leonea saopštila je da je samo 4. aprila u glavnom gradu Fritaunu zaplenila dva kontejnera puna kuša.


Glas javnosti/N02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR