Glas Javnosti

KLAUS I ZEMAN SLOŽNI: Kosovo je teroristička država i Češka nije trebala da je prizna

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivši češki predsednici Vaclav Klaus i Miloš Zeman su, povodom 25 godina članstva Češke u NATO, u zajedničkom intervjuu za javnu Češku televiziju ocenili da je bombardovanje SR Jugoslavije 1999. bilo ogromna greška i da je Kosovo teroristička država koju Prag nije smeo da prizna.

Zeman je na početku intervjua ponovio raniji stav da bombardovanje tadašnje Jugoslavije predstavlja grubu grešku NATO za koju se izvinio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Klaus se složio sa tim mišljenjem i podsetio da se tada ljutio što je Vlada Češke prihvatila da NATO avioni koji su bombardovali Jugoslaviju preleću preko češke teritorije.

Voditelj je podsetio da je bivši generalni sekretar NATO Džordž Robertson prilikom posete Pragu rekao da „suživot na Kosovu postoji“ i da je to posledica uspešne NATO intervencije.
Zeman se nije složio sa tom tvrdnjom Robertsona, istakavši:

„Bivši predsednik Kosova Hašim Tači trenutno je pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu zbog ratnih zločina, kao i čitav niz kosovskih vodećih zvaničnika. Govorio sam da je Kosovo u suštini teroristička država. Nisam to potkrepljivao samo drastičnim slučajevima kao što je bilo oduzimanje organa, čak i živim ljudima“.

Zeman je rekao da dopušta da je i sa srpske strane bilo sličnog nasilja ali, kako je naglasio, ono je bilo daleko manje meri i nije bilo sistematsko.

„To nije bila doktrina vlade dok je s kosovske bilo, i to jeste teroristička država. Klaus i ja se nismo slagali po mnogim pitanjima, ali nijednom od nas nije palo na pamet da potpišemo saglasnost da se imenuje češki ambasador na Kosovu“, dodao je Zeman.

On je skrenuo pažnju na to kako Priština tretira Srbe na severu Kosova i dodao da „to nije normalan demokratski režim“, preneo je Tanjug.

Sa njim se umnogome složio i Vaclav Klaus i dodao:

„Smatrao sam da je skandalozno to što je tadašnji ministar spoljnih poslova Švarcenberg priznao Kosovo bez rasprave u vladi i bez toga da uopšte obavesti predsednika Češke, što sam tada bio ja, da će se nešto takvo desiti. Jako sam se ljutio na Švarcenberga i to nikada nije trebalo da se desi“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR