Glas Javnosti

Kanadsku obalu uzdrmalo skoro 2.000 zemljotresa

Svet
Autor: Glas javnosti

Skoro 2.000 zemljotresa uzdrmalo je obalu Kanade u jednom danu, što bi mogao da bude znak da se okeansko dno cepa i da bi uskoro moglo da dođe do nastanka nove kore nakon izbijanja magme.

Rekordna aktivnost zemljotresa na obali ostrva Vankuver nagoveštava rađanje nove okeanske kore.

„Ovi zemljotresi ne predstavljaju opasnost po ljude. Relativno su slabi i udaljeni su oko 240 kilometara od obale Vankuverskog ostrva. To je mesto gde ima više hidrotermalnih otvora i nalazi se na De Fukinoj ploči, gde se širi okeansko dno. Grebeni usred okeana obično ne uspevaju da proizvedu tako jake zemljotrese, ne mnogo iznad pet stepeni. To neće da pokrene „veliki zemljotres“ u zoni subdukcije“, rekla je Zoi Kraus, doktorand pomorske geofizike na Univerzitetu Vašingtona.

Zemljotresi su naučno zanimljivi jer otkrivaju detalje o tome kako se cepa okeansko dno i formira nova kora, dodala je ona.
Istraživači su 6. marta zabeležili 1.850 zemljotresa u jednom danu.

„Većina njih bila je slabija od jednog stepena, ali je zanimljivo što to omogućuje da pratimo šta se dešava, gde se okeansko dno cepa i gde se stvari pomeraju“, rekla je Krausova.

Kako je navela, najverovatniji razlog za potrese je to što je morsko dno rastegnuto do maksimuma, što je izazvalo veliki stres. Na lokaciji Endeavour ovo se dešava kada se ploče razdvoje za oko 3,3 stope (1 metar), a stres se na kraju smiruje kada se magma uzdigne u istanjenu koru i ohladi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR