Glas Javnosti

HAOS U NEMAČKOJ NE STAJE: Ne rade tramvaju, avioni, autobusi, radnici u štrajku

Svet
Autor: Glas javnosti

Zemlja se suočava sa nizom štrajkova koji utiču na avionska i železnička putovanja pošto zaposleni, usled velike inflacije, traže veće plate od poslodavaca

Autobusi, tramvaji i vozovi u podzemnoj železnici ne saobraćaju danas u većem delu Nemačke, pošto su zaposleni u javnom prevozu napustili svoja radna mesta na vrhuncu nedeljnog štrajka, u koji su stupili kako bi zahtevali bolje uslove rada.

Sa radnih mesta u javnom prevozu, na poziv nemačkog sindikata Verdi, otišli su zaposleni u 14 od 16 nemačkih država, uključujući u Berlinu.


Operater za javni prevoz u Berlinu BVG nazvao je štrajk "nepotrebnim i potpuno preuveličanim"

Sindikat Verdi pozvao je ranije zaposlene u javnom prevozu da od 26. februara do 2. marta stupe u štrajk upozorenja širom zemlje kako bi se pojačao pritisak na poslodavce u sporu oko plata i uslova rada zaposlenih i najavio da će 1. mart biti glavni dan štrajka.

Verdi, koji zastupa oko 90.000 zaposlenih iz više od 130 opštinskih kompanija, rekao je da su pregovori o platama sa poslodavcima u javnom prevozu u zastoju u svim saveznim nemačkim državama.


Pokret protiv klimatskih promena "Petkom za budućnost" podržao je štrajk Verdija i najavio da će danas organizovati demonstracije kako bi zatražio više akcija u vezi sa klimatskim promenama i veća ulaganja u javni prevoz.

Nemačka se suočava sa nizom štrajkova koji utiču na avionska i železnička putovanja pošto zaposleni, usled velike inflacije, traže veće plate od poslodavaca.



Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR