Glas Javnosti

EVROPSKA KOMISIJA: EU izdvojila 2,4 milijarde evra za međunarodnu humanitarnu pomoć u 2023. godini

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska unija je u 2023. godini potvrdila svoj status vodećeg globalnog donatora izdvajanjem 2,4 milijarde evra namenjenih humanitarnoj pomoći, a njen efikasan Mehanizam za civilnu zaštitu bio je aktiviran ukupno 64 puta, izvestila je danas Evropska komisija.

Prema zvaničnim informacijama koje su objavljene na mreži X, sredstva su raspodeljena tako što je 335 miliona evra usmereno na podršku Ukrajini, zemljama Zapadnog Balkana i regionu Kavkaza.
Najveći deo finansijske pomoći, u iznosu od 893 miliona evra, dodeljen je za osnaživanje afričkih nacija, dok su Bliski istok i Turska primili 582 miliona evra.


Pored toga, značajna sredstva u iznosu od 399 miliona evra dodijeljena su za inicijative u Aziji, Latinskoj Americi, Pacifiku i Karibima. Ovim sredstvima su obuhvaćene i druge destinacije u iznosu od 207 miliona evra, naglašavajući tako EU posvećenost suzbijanju globalnih humanitarnih izazova.

Komisija takođe ističe da je kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu za Ukrajinu obezbeđeno 785 miliona evra te je isporučeno skoro 100.000 tona opreme i zaliha čime su doprineli spašavanju i očuvanju života. EU nastavlja da pruža hitnu pomoć u regijama pogođenim sukobima i katastrofama, ostajući jedan od ključnih aktera u globalnim humanitarnim naporima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR