Glas Javnosti

Džef Bezos pravi sat od 42 miliona dolara

Svet
Autor: Glas javnosti

Iako poznat po svom ogromnom bogatstvu i raskošnom načinu života, poput superjahti i luksuznih vila, pomenuti projekat ultrabogatog vizionara služi velikoj svrsi.

Osnivač Amazona Džef Bezos uložio je 42 miliona dolara u kultni i grandiozni projekat: sat dizajniran da traje 10.000 godina. Dugo očekivani projekat je u izgradnji unutar planine u zapadnom Teksasu. Imućni biznismen je prvi put najavio svoju nameru da pomenuti sat napravi 2011. godine, rekavši: „To je posebna vizija, osmišljena da bude simbol, spomenik istorije i budućnosti“.

Konstrukcija sata je počela 2018. Sa visinom od 152 metra, sat je vizija naučnika Denija Hilsa, koji je 1995. razvio ideju o časovniku koji će trajati 10.000 godina i dizajnirao ga. Koristiće Zemljine termalne cikluse da se napaja, sinhronizuje sa Suncem svakog podneva i beleži godinu, vek i milenijum. Sastoji se od nekoliko komponenti, uključujući solarni sinhronizator, klatno, generator zvučnih signala i niz zupčanika i brojčanika.


Cilj mu je da pokaže vreme za narednih 10.000 godina i konstruisan je da izdrži sile prirode, kao što su promene temperature, vlažnost i prašina, dok datum završetka projekta još uvek nije poznat.

Kako bi obezbedili dugovečnost i funkcionalnost tokom milenijuma većina njegovih komponenti je napravljena od nerđajućeg čelika i visokotehnološke keramike, posebno odabranih zbog njihove izdržljivosti. U stvari, pošto se sat nalazi unutar planine u lancu Sijera Dijablo u zapadnom Teksasu, kada bude završen, posetioci će morati da pređu težak put da bi stigli do njega. Prema Bezosovim rečima, pešačenje do željenog mesta izabrano je namerno, jer će putnici doživeti iskustvo koje doprinosi njihovom dubokom razmišljanju.

Dok je Bezos poznat po svom ogromnom bogatstvu i raskošnom načinu života, kao što su njegove superjahte i luksuzne vile, sat simbolizuje potpuno drugačiju vrednost: važnost ostavljanja nasleđa za budućnost.




Glas javnosti/LL

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR