Glas Javnosti

Bivši poreski radnik osuđen na robiju zbog krađe Trampovih podataka

Svet
Autor: Glas javnosti

Čovek koji je ukrao i obelodanio poreske prijave bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i više hiljada drugih poreskih obeznika osuđen je danas na pet godina zatvora,

Čarls Litldžon (38), bivši američki poreski zvaničnik, osuđen je na pet godina zatvora zbog neovlašćenog odavanja poreskih informacija bivšeg predsednika SAD, Donalda Trampa. Litldžon je, pored zatvorske kazne, osuđen i na trogodišnji nadzor nakon puštanja i moraće da plati novčanu kaznu od 5.000 dolara.


Dok je bio zaposlen u američkoj poreskoj upravi, Litldžon je pristupao i distribuirao lične poreske podatke hiljada bogatih Amerikanaca, uključujući i Trampa. Američka okružna sudija Ana Rejes, pre izricanja kazne, istakla je da su Litldžonovi postupci predstavljali napad na ustavnu demokratiju SAD. "Cilj je bio tadašnji predsednik, što je izuzetno delo," dodala je Rejes.


Litldžon je priznao zločin i izrazio je žaljenje, navodeći da je bio vođen željom za transparentnošću. Njegovi advokati su tvrdili da je postupio iz dubokog moralnog uverenja, verujući da američki narod ima pravo na ove informacije. Međutim, sudija Rejes nije prihvatila ovo objašnjenje, ističući da maksimalna kazna služi kao jasna poruka da takvo ponašanje nije prihvatljivo.


Litldžon je u oktobru priznao krivicu za obelodanjivanje informacija o povratu poreza. Tokom suđenja potvrđeno je da je informacije predao dva američka medija - Njujork tajmsu i ProPublici. Oba medija, koja su objavila detaljne izveštaje o Trampovim poreskim prijavama, nisu optužena za prekršaje.

Tužilaštvo je navelo da je Litldžon, tokom dvogodišnjeg mandata u poreskoj agenciji, zloupotrebio svoj položaj i koristio pristup podacima poreskih obveznika da unapredi svoju ličnu političku agendu. Njujork tajms je 2020. objavio izveštaj u kojem je otkriveno da je Tramp platio samo 750 dolara federalnog poreza na dohodak godine kada je izabran za predsednika, a da u 10 od prethodnih 15 godina uopšte nije platio porez.

Nakon izricanja presude, Litldžonu je naređeno da se preda do 30. aprila.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR