Glas Javnosti

BESNE POŽARI: Zbog šumskih požara u Čileu proglašeno vanredno stanje, strahuje se da ima oko deset poginulih

Svet
Autor: Glas javnosti

Spasilačke operacije pojačale su se danas u Čileu gde je proglašeno vanredno stanje zbog šumskih požara koji se šire u turističkim oblastima, a vlasti strahuju da ima oko deset poginulih.

Požari su zahvatili oblakom dima poznato letovalište Vinja del Mar u centru zemlje uz obalu Pacifika u oblati Valparaiso, i prete stotinama kuća, gde su naređene evakuacije.

Vatrogasci se od juče bore protiv desetak požara u oblastima Valparaiso i O’Higins u centru zemlje, ali takođe i u oblastima na jugu zemlje.


„Imamo preliminarne informacije prema kojima je oko deset osoba poginulo“, rekla je Sofija Gonzales Kortes, predstavnica države u centralnoj oblasti Valparaiso.

Predsednik Čilea Gabrijel Borić proglasio je juče vanredno stanje da bi, kako je naveo imao na raspolaganju sva potrebna sredstva za borbu protiv požara.

Sve snage raspoređene su u borbi protiv šumskih požara, rekao je šef države u poruci objavljenoj preko društvene mreže X.

Sastanak spasilačkih službi zakazan je za danas da se utvrdi preliminarni bilans situacije.

Samo u oblasti Valparaiso požar je opustošio 7.000 hektara, prema nacionalnoj kancelariji za šume (Conaf).

Snimci objavljeni preko društvenih mreža koje su snimili vozači blokirani zbog požara pokazuju planine zahvaćene vatrom duž čuvenog autoputa 68, kojima idu hiljade turista ka plažama na Pacifiku.

Od srede temperature u centru Čiela i glavnom gradu Sanitjagu kreću se oko 40 stepeni Celzijusa.

Vlasti su u petak zaustavile saobraćaj zbog smanjenje vidljivosti zbog dima na putu 68 koji povezuje Sanitjago sa Valparaisom i vodi do vinske oblasti Kazablanka i letovališta Vinja del Mar.

Vrućina je posledica klimatskog fenomena El Ninjo koji trenutno pogađa južni vrh Latinske Amerike u sred letnjeg perioda, što izaziva šumske požare dodatno pojačane klimatskim zagrevanjem. Posle Čilea i Kolumbije toplotni talas preti narednih dana Argentini, Paragvaju i Brazilu.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR