Glas Javnosti

Novozelandska kompanija optužena za smrt 22 osobe u erupciji vulkana 2019

Svet
Autor: Glas javnosti

Novozelandska firma proglašena je krivom jer nije "smanjila rizik" od 22 osobe koje su poginule u vulkanskoj katastrofi na Belom ostrvu 2019.godine.

Sudija Evangelos Tomas presudio je da je Whakaari menadžment, kompanija koja izdaje licencu za obilaske na Belom ostrvu, napravila ogromne propuste.


Ovaj slučaj je najveća tužba te vrste koju je pokrenuo novozelandski regulator Worksafe NZ, a firma Vhakaari sada se suočava sa kaznom od milion dolara.


Za nesreću je optuženo 13 osoba, od kojih je šest priznalo krivicu, dok su optužbe protiv njih sedmoro odbačene. Sudija je odbacio drugu optužbu protiv kompanije, koja se odnosila na bezbednost sopstvenih radnika.



Džejms, Endru i Piter Batl, tri brata koji su vlasnici kompanije, nasledili su vulkan i licencirali druge kompanije za vođenje turneja i obilazaka. Takođe im je suđeno za navodna kršenja novozelandskih zakona o zdravlju i bezbednosti na radu kao pojedincima, ali su te optužbe odbačene prošlog meseca

Advokat kompanije Whakaari Management tvrdio je da je to bio samo zemljoposednik bez aktivne kontrole nad obilascima ostrva i načinom na koji su vođeni. Ali sudija je rekao da je on upravljao i kontrolisao aktivni vulkan i da nije izvršio svoju dužnost da smanji rizik od potencijalnih smrtnih slučajeva i povreda.


Belo ostrvo, poznato po maorskom imenu Vakaari, imalo je nekoliko erupcija od 2011.godine. "Nije trebalo da bude iznenađenje da Vakari eruptira u bilo kom trenutku i bez upozorenja, uz rizik od smrti i ozbiljnih povreda", rekao je sudija.



Skoro polovina od 47 ljudi na ostrvu poginula je u erupciji koja se dogodila u decembru 2019, uključujući 17 iz Australije, tri iz SAD i dvoje sa Novog Zelanda. Povređeno je još 25 ljudi, od kojih su mnogi zadobili teške opekotine.


Katastrofa je izazvala najopsežniju istragu koju je ikada preduzeo WorkSafe NZ, koji je takođe kritikovan zbog neuspeha da prati aktivnosti na ostrvu između 2014. i 2019. godine.

Turističke aktivnosti na Belom ostrvu nisu nastavljene nakon erupcije. Neki od turista koji su kupili karte za Vakaari preko kompanije Royal Caribbean Cruises već su postigli nagodbu nakon što su tužili kompaniju sa sedištem na Floridi.

Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR