Glas Javnosti

VUČEVIĆ: Vraćanje vojnog roka nije spremanje za rat i nije vezano za Kosovo i Metohiju

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da su posle 13 godina od suspenzije vojnog roka izneti argumenti za javnu raspravu za ukidanje te suspenzije, ali da to ne znači "spremanje za rat".

Vučević je rekao da „vraćanje vojnog roka nije vezano za probleme na Kosovu i Metohiji“.

Kazao je da vojska svake godine gubi oko 60.000 vojnika iz rezervnog sastava, zbog starosti, a da u isto vreme svake godine primi, ili evidentira oko 1.500 novih, profesionalnih pripadnika.

Istakao je da će, ukoliko se vrati obavezno služenje vojnog roka, Vojska Srbije zadržati i profesionalni sastav.

Govoreći o najavi prištinskih vlasti da će na Kosovu ukinuti dinarski platni promet, Vučević je kazao da je to „napad na ekonomsku bezbednost“ i jasna poruka Srbima – „nemate šta da tražite“ na Kosovu.


On je rekao da se Srbija bori za opstanak Srba na Kosovu, čuvajući mir.

„Sve drugo osim diplomatskog i političkog dijaloga nas vodi u ono što ne bi želeli da vidimo. Bolje da se održi i 101 sastanak i da se politički traže rešenja. Konkretne stvari ćemo čuti od predsednika Republike“, rekao je Vučević.

Istakao je da su „crvene linije“ po pitanju Kosova ostale iste, kao i da će Srbija nastaviti da učestvuje u dijalogu sa Prištinom, uz posredovanje EU i SAD.

„Naš je nacionalni interes da čuvamo mir“, rekao je Vučević.


(Foto: Jutjub)

Vučević je kazao i da nakon konstitutivne sednice Skupštine Srbije, koja je zakazana za 6. februar, teče zakonski rok od 90 dana za formiranje vlade, ali da on očekuje da će nova vlada biti izabrana pre krajnjeg roka.

Vučević, koji je i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) koja je osvojila najviše poslaničkih mandata na izborima 17. decembra, rekao je da „ima najava“ da će nova Vlada Srbije biti izabrana za „mesec i po, do dva“.

Na pitanje da li će osim SNS-a, koji ima apsolutnu većinu u parlamentu, još neka stranka biti deo vladajuće većine, Vučević je odgovorio da će se pre svih o učešću u vlasti razgovori voditi sa Strankom vojvođanskih Mađara.

Rekao je da će se razgovarati i sa bošnjačkim strankama i sa Socijalističkom partijom Srbije.

„Ne isključujem razgovor ni sa drugim listama, dobro je da je vlada inkluzivna“, rekao je Vučević.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR