Glas Javnosti

UPOZORENJE: ZABRANJENO DELJENJE PAKETA POMOĆI TOKOM KAMPANJE, posmatrači su na terenu

Politika
Autor: Glas javnosti

Među zabranjem aktivnostima su organizovanje (i plaćanje) lekarskih pregleda, podela lekova, medicinskih sredstava i aparata, namirnica, sredstava za higijenu... upozorila Agencija za sprečavanje korupcije.

Agencija za sprečavanje korupcije podseća političke subjekte koji učestvuju u izbornoj kampanji na to da je u toku izborne kampanje političkim subjektima zabranjeno finansiranje aktivnosti humanitarnog karaktera, navodi se na Instagram stranici ove agencije.

Među zabranjem aktivnostima su organizovanje (i plaćanje) lekarskih pregleda, podela lekova, medicinskih sredstava i aparata i slično, podela promotivnog materijala u vidu paketa sa osnovnim životnim namirnicama (npr. brašno, ulje, šećer, i sl), podela paketa sa osnovnim higijenskim priborom (npr. toalet papir, deterdžent, hemijska sredstva za održavanje higijene i sl.).

Takođe, Agencija navodi da politički subjekti u toku izborne kampanje ne mogu da koriste javne resurse, uključujući službene prostorije, vozila, veb sajtove i inventar državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih ustanova i javnih preduzeća.

„Ovi javni resursi se ne mogu koristiti ni u svrhe izrade promotivnih spotova političkih stranaka i njihovo objavljivanje“, ističu iz Agencije.

Od navedenog, dodaje se, jedini izuzetak predviđen zakonom je za javne funkcionere koji koriste javne resurse, radi zaštite lične bezbednosti, ukoliko je to posebno uređeno propisima iz te oblasti ili odlukom službi koje se staraju o bezbednosti funkcionera.

Agencija za sprečavanje korupcije obaveštava javnost i  da su posmatrači izbornih kampanja (terenski posmatrači i kooridnatori) počeli sa radom na terenu.

Terenski posmatrači i koordinatori imaju ovlašćenje da u ime Agencije, do dana izbora, nesmetano prikupljaju informacije i podatke u vezi sa aktivnostima političkih subjekata u izbornoj kampanji putem audio i video zapisa, fotografija u elektronskom formatu i prikupljanjem primeraka promotivnog izbornog materijala.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR