Glas Javnosti

ŠTA BI BILO SA SRPSKIM SVETINJAMA ako bi tzv. Kosovo ušlo u Unesko?

Politika
Autor: Glas javnosti

Akademik Dragan Vojvodić poručio je da bi naše svetinje bile ugrožene ako tzv. Kosovo uđe u Unesko.

On je naglasio da kosovske vlasti već potiskuju istinu o srpskom spomeničkom nasleđu stalnim napadima na srpske crkve i manastire.

"Ako bi Kosovo ušlo u Unesko, s obzirom na ono kakav odnos imaju prema tom nasleđu, ono bi bilo veoma ugroženo. Oni se deklarišu kroz zakone i programe kao benevolentni prema tom nasleđu, kao zainteresovani za njegovo očuvanje, za očuvanje nasleđa, kako oni kažu, kulturnih manjina ili nacionalnih manjina. Međutim, iz onoga kako se oni ponašaju, praktično se vidi da oni zaista ne žele da to nasleđe sačuvaju, a pogotovo ne žele da ga sačuvaju kao nasleđe naroda kom zaista pripada", naglasio je u intervjuu za Blic TV akademik Vojvodić.

Poslednja svetinja koja se našla na meti jeste manastir Bogorodice Hvostanske u mestu Studenica u opštini Istok, čije su temelje prištinske vlasti sravnile sa zemljom.

"Ono što je sada problematično jeste ograđivanje tog lokaliteta, na neki način svakako prisvajanje, izdvajanje iz celine koja bi trebalo da pripada tom spomeniku, svetinji Srpske pravoslavne crkve, a osim toga obeleženo je vrlo nemušto i pojednostavljeno kao bazilika. Jeste tu bila bazilika i u 5. i 6. veku, jeste tu bila i Svetosavska crkva, međutim to je jedan od metoda prekrivanja i potiskivanja istine o srpskom spomeničkom nasleđu", rekao je Vojvodić.

Ministarstvo kulture Srbije pozvalo je međunarodne organizacije da reaguju nakon zauzimanja zemlje na kojoj se manastir nalazi. Eparhija raško-prizrenska u saopštenju navodi da kosovske vlasti neskriveno žele nestanak Srpske pravoslavne crkve. Na pitanje šta naše institucije mogu da učine kako bi se ubuduće sprečile ovakve situacije, Vojvodić naglašava da se upravo u sferi informacija vodi pravi rat.

"Tu moramo biti agilniji i proaktivniji. Mi uvek reagujemo kada oni nešto učine, mada je sasvim jasno da oni to čine i da će u budućnosti činiti to sve više i više. Pre svega naša država preko svojih ministarstava, a onda i sve institucije kao što su Kancelarija za KiM... moraju biti proaktivniji, moraju imati svoje sajtove, moraju biti prisutniji u javnoj sferi, u domaćoj sredini, u regionu i u čitavom svetu, pre svega kod onih zemalja koje mogu da razumeju problematiku i koje mogu da nam pomognu da mi iz tog problema izađemo", poručio je Vojvodić.

On kaže da je međunarodna zajednica širok pojam jer postoje one zemlje koje ne priznaju Kosovo i one koje priznaju Kosovo, zbog čega je nezgodno očekivati veću podršku.

"I tu jeste problem. Naravno da će oni insistirati, na tome da ta država koju oni priznaju dobije sve ingerencije jedne države. U okviru tih ingerencija svakako spada i briga o spomeničkom nasleđu. Međutim, to spomeničko nasleđe, ostavimo sad po strani rešavanja političkog statusa Kosova i Metohije, toliko je  značajno za srpski narod u celini, za njegovu kulturu, jer to su ključni spomenici naše kulture, toliki da mi ne možemo nikome prepustiti da o tom spomeniku brine, bez našeg učešća, koje mora biti ključno", rekao je akademik.

Glas javnosti/Kosovo online

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR