Glas Javnosti

SRBI MASOVNO BOJKOTUJU REFERENDUM O SMENI LAŽNIH GRADONAČELNIKA: Na severu glasalo 85 osoba (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Takozvana centralna izborna komisije saopštila je da je do 11 časova glasalo 85 osoba u četiri opštine na severu, što čini 0,18 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

U Severnoj Mitrovici glasale su 32 osobe, Zvečanu nijedna, Leposaviću 46, dok je u Zubinom Potoku glasalo sedam osoba.


Pravo glasa na referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova ima 46.556 građana.

U četiri opštine na severu Kosova danas se organizuje referendum o opozivu gradonačelnika albanske nacionalnosti, izabranih prošle godine glasovima nekoliko procenata birača, a srpske partije na Kosovu pozvale su na bojkot.

(Foto: Jutjub)

Prošle godine na izbore u četiri opštine na severu Kosova izašlo je 1.566 Albanaca i samo 13 osoba srpske nacionalnosti, odnosno 0,029 odsto Srba na severu Kosova, što je rezultiralo dolaskom na vlast aktuelnih, nelegitimno izabranih gradonačelnika.

Da bi referendum uspeo potrebno je da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača. CIK je štampao 40.000 biračkih listića.

U Bošnjačkoj mahali smešten je birački centar koji je nekada bio u Tehničkoj školi i to biračko mesto otvoreno je u 7 ujutru kao i ostala biračka mesta u Severnoj Mitrovici.

Članovi biračkog odbora su i ovde takođe svi iz redova albanske zajednice. 

Do devet ujutru nije zabeleženo da je neko glasao.

MNOGO NEPRAVILNOSTI U LEPOSAVIĆU

U zgradi opštine Leposavić primećen je niz nepravilnosti na današnjem referendumu.

Članovi biračkog odbora su osobe koje su takođe odbornici u skupštini opštine Leposavić, što nije dozvoljeno i kosi se sa kosovskim zakonskim odredbama.

Kancelarije na suprot kabineta gradonačelnika pretvorene u birački centar su gotovo puste osim članova biračkog odbora i posmatrači, a u kutijama se može videti tek nekiliko glasačkih listića.

 
Tokom dana ispred zgrade opštine Leposavić mogli su se videti specijalne jedinice tzv. kosovske policije, Kfora, Euleksa, Oebsa i brojne medijske ekipe koje obilaze birački centar.

Dok se u zgradi opštine Leposavić odvija glasanje na referendumu za opoziv gradonačelnika, ulice su gotovi puste, osim što je pravi jesenji dan uz sitnu kišu koja neprestano sipi, meštani se jedino mogu videti kako dolaze po osnovne namirnice u prodavnicima.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR