Glas Javnosti

PROTEST U ZRENJANINU: Podrška roditeljima mladića povređenog u Linglongu

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović rekao je da su Zrenjaninci, ali i cela Srbija, „žrtve Linglonga“.

Na protestu "Zrenjanin protiv nasilja" data je podrška roditeljima čiji je sin nedavno povređen u pogonim kineske kompanije Linglong.

Na petom protestu u Zrenjaninu ponovljeni su zahtevi protesta „Srbija protiv nasilja“, koji će, u subotu, sedmi put biti organizovan u Beogradu.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović rekao je da su Zrenjaninci, ali i cela Srbija, „žrtve Linglonga“.

„Takve fabrike poput nje i drugih koje u Srbiju uzimaju po 100.000 evra za subvencije za svako otvorenu radno mesto, vrše otvoreno nasilje prema radnicima“, rekao je on.

Veselinović je kazao da je pre mesec dana u Skupštini Srbije usvojen Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu.

„Govorili su da će taj zakon da zaštiti radnike, da će biti dobar i da će inspekciji dati veća ovlašćenja… a ko će odgovarati u Linglongu zbog Miloševe povrede i ko će odgovarati zbog svih maltretiranja i mučenje radnika u toj i drugim fabrikama u Srbiji“, rekao je Veselinović.

On je kazao da je taj sindikat predložio novi Zakon o radu koji bi radnike koji su, kako je kazao, isto tako žrtve nasilja doveo u normalan položaj i da budu dostojanstveni a da na posao odu i vrate se živi i zdravi kući.

„Srpska napredna stranka i njeni sateliti su glasali protiv usvajanja tog zakona, glasali su protiv dva miliona radnika u Srbiji, glasali su da radnik i dalje bude ponižen, unižen, maltretiran“, rekao je Veselinović.

On je rekao da je „narod ustao“ i da se, kako je ocenio, „više ne može umiriti“.

Veselinović je rekao da lustracija i odgovornost, kako je kazao, „krivična, zatvorska i oduzimanje imovine za sve koji su upropastili državu ovoga puta ne sme da izostane“.

Profesorka Beogradskog univerziteta Ljiljana Tomović, koja je odrasla u Melencima kraj Zrenjanina, rekla je da se svaki put kada prođe pored Linglonga upita koliko će ljudi imati korist od te fabrike u Zrenjaninu i Banatu u kome postoje samo dva ili tri zaštićena prirodna dobra.

Ona je kazala da će rad te fabrike „sigurno imati negativne uticaje“ zbog, kako je kazala, produkata koje nastaju tokom proizvodnje guma.

„To niko još nije ni proverio, studija analize uticaja nije dobro odrađena, bilo je žalbi od građanskih udruženja i stručnih kuća, ali nisu reagovale nadležne institucije koje svi plaćamo“, rekla je ona.

Glumac zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Miljan Vuković je svim maturantima čestitao maturu i poželeo da žive u bezbednijoj, sigurnijoj, zdravijoj i veselijoj zemlji.

Glas javnosti/N07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR