Glas Javnosti

PRIŠTINA PRETI PAPRENIM KAZNAMA: Srbi na Kosovu i Metohiji neobavešteni o popisu, nisu sigurni da će se odazvati (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Na Kosovu i Metohiji jutros je počeo popis stanovništva koji će trajati do 17. maja, a Srbi na Kosovu sa kojima je ekipa portala Kosovo onlajn razgovarala uglavnom nisu obavešteni o popisu, dok govoreći o učešću mahom kažu da će učiniti kako većina Srba odluči.

I kada je reč o zaprećenim kaznama od 2.000 evra ukoliko se ne odazovu, većina njih nije informisana, a kada saznaju koliko bi iznosile, kažu da su previsoke i nerealne.

Popisivači su jutros krenuli u obilazak i registraciju domaćinstava na Kosovu, međutim, nisu želeli da o tome razgovaraju sa medijima. 

Sa druge strane, građani sa kojima smo razovarali kažu da nisu u potpunosti obavešteni o detaljima popisa.

Stefan Ćirković sa centralnog Kosova kaže da je od ekipe Kosovo onlajna čuo da je danas počeo popis.

"Nisam obavešten, evo sada to trenutno čujem od vas. Što se tiče popisa, ne znam šta ćemo da radimo trenutno, kažem vam, sada od vas čujem to", rekao je Ćirković.

Bosiljka Dančetović takođe nije obaveštena, ali navodi da će razmisliti.

"Ne znam, razmisliću", rekla je Dančetović.

Isto dodaje i jedna meštanka Lapljeg Sela.

"Razmisliću", kaže Danica Ilić.


Stanovnik Gračanice koji je želeo da ostane anoninam kaže da će raditi onako kako radi većina.

"Ne znam, kako odluči većina. Ako treba popisaćemo se, ako ne teba, ništa", rekao je on.

Meštani Leposavića i Severne Mitrovice vrlo šturo ili ni malo nisu upoznati kako će se popis vršiti.

Mišljenja su različita, dok jedni kažu da će učestvovati, drugi su izričiti u odgovru da neće, ipak previsoke novčane kazne ih po malo zbunjuju i plaše.

Na pitanja novinara Kosovo onlajna da li će se odazvati popisu, ko su popisivači i kolike su predviđene kazne ukoliko se ne odazovu, kroz odgovore deluju neinformisani i iznenađeni.

"Upoznata nisam, nikakvu informaciju nisam dobila uopšte o popisu. Ako budemo nešto bolje informisani o svim tim podacima, onda ćemo videti kako većina odluči, tako ću i ja isto, neću da se izdvajam sigurno. Kao i za sve što je bilo do sada, većina odlučuje, a ja sam u toj većini. Ništa sama neću raditi", kaže Vukica Milić iz Severne Mitrovice.


(Foto: Jutjub)

Njena sugrađanka Biljana Jezdović navodi da zna samo to što je pročitala, odnosno da će popis krenuti 5. aprila.

"Naravno, i za te kazne koje slede. Ja ne znam ko se od njihovih zvaničnika oko toga oglasio i rekao da je to zakonska obaveza i da ćemo morati da se popišemo. Šta ćemo, moramo. Ne znam kako ćemo da putujemo i kako ćemo na Jarinju, da nas zaustave i hapse. Ako te kazne ne platimo, šta sledi dalje", pita Jezdović.

Milan Gajić iz Leposavića delovao je iznenađeno i bez informacija, a o kaznama ukoliko ne bude želeo da učestvuje u popisu, kaže da su sulude.

"Čuo sam, ne znam. Nikakvu informaciju nemam. Suludo, nemem ništa više da dodam", rekao je Gajić.

Jelica Simić, iako delimično informisana, kaže da će učestvovati u popisu, ali kako je dodala nije informisana gde će to moći da uradi.


(Foto: Jutjub)

"Čula sam i popisaću se. Mislim da će popisivači biti Albanci, verovatno. Za kazne nisam čula, ali verovatno ću da se popišem jer ja živim u kolektivnom centru, neka mi obezbede bilo gde popisaću se", ističe Simić.

I Jovo Mitrić gotovo da nema nikakve informacije gde i kako će se vršiti popis stanovništva i dodaje da su, kako kaže, kazne previsoke za njegova primanja.

"Ja hoću da učestvujem, ali u korist Srba, hoću popisaću se. Ne znam ko su popisivači, ali voleo bih da budu naši ljudi. Kazne ne mnogo, nego preterano mnogo, 2.000 evra, ja nemam 20.000 dinara penziju, odakle da platim", kaže Mitrić.

Velimir Savić bio je vidno zbunjen, bez informacija, kaže da ne zna ništa, niti po čijem zakonu se vrši popis.

"Ne znam, ja sam penzioner slabo izlazim u varoš, a što se tiče kazni po čijem je to zakonu srpskom ili albanskom, dve hiljade evra ko neće da se popiše, ne znam", rekao je Savić.


(Foto: Jutjub)

Ljubiša Milenković o popisu ništa ne zna, kaže da nigde nije čuo za to i dodaje da su kazne previsoke i izmišljene.

"Ne, neću učestvovati na popisu ako je albanski, ako je srpski iz Srbije možda bih učestvovao, a ako je ovaj ne. Ne znam ko su popisivači nisam čuo ništa. Ne znam ko je izmislio kaznu, da li postoji zakon za to, to je neko izmislio da uzme pare samo i odere narod", kazao je Milenković.

I u Štrpcu Srbi su neinformisani, a kako kažu uradiće kako većina Srba na celom Kosovu odluči.

"Još nisam čuo kakav će popis da bude i kako će da se održi, ako je stav svih da treba da se popišemo, onda ću i ja, ali zavisi od informacija koje budem imao, od stava svih Srba sa Kosova", kazao je jedan od njih.


Kako je dodao, ni za kazne nije čuo, a i nije mu jasno za šta bi mogli biti kažnjeni ukoliko odluče da se nepopišu.

"Nisam čuo za kazne, videćemo, ali nije mi jasno kakve kazne, za šta, svako ima svoj stav, ako hoće da se popiše, popisaće se, a ako neće, neće. Barem ja tako mislim", navodi.

Njegov sugrađanin navodi da će učiniti onako kako kaže Vlada Srbije.

"Kako kaže Vlada Srbije, tako ću i da postupim, verovatno oni koji su na vlasti znaju bolje i više razmišljaju nego ja. Sada je mali broj Srba ostao na Kosovu, inače kada sam ja bio mali, u Štrpcu je bilo duplo više Srba", navodi.

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, svako lice može biti kažnjeno novčanom kaznom od 30 do 2.000 evra ukoliko odbije da pruži podatke koje traži popisivač. Kazne su još veće za privrednike i idu do 20.000 evra.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR