Glas Javnosti

Premijerka Brnabić u Briselu sa Ursulom fon der Lajen

Politika
Autor: Glas javnosti

Podsetimo, EPP je najveća porodica partija u Evropi i najbrojnija grupacija u Evropskom parlamentu, a Srpska napredna stranka je njena pridružena članica.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi u Bukureštu, gde će se večeras sastati sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom.

Brnabićeva će, takođe, učestovati i na Kongresu Evropske nacionalne partije (EPP) koji se održava danas i sutra u Bukureštu. Tokom trajanja Kongresa EPP premijerka će imati i sastanke na marginama kongresa.

Premijerka se u Bukureštu susrela sa Ursulom fon der Lajen koja ju je srdačno pozdravila. 

Podsetimo, EPP je najveća porodica partija u Evropi i najbrojnija grupacija u Evropskom parlamentu, a Srpska napredna stranka je njena pridružena članica.

Program Kongresa će obuhvatati pripreme i strategiju za izbore za Evropski parlament, koji će biti organizovani od 6. do 9. juna ove godine, usvajanje manifesta EPP i izbor kandidata za šefa liste za evropske izbore.


Domaćin skupa je, u partnerstvu sa Evropskom narodnom partijom, rumunska Nacionalno-liberalna partija.

Cilj Kongresa je, kako su naveli organizatori, okupljanje te političke porodice kako bi još jednom potvrdili svoje političke principe i vrednosti.

Rad Kongresa otvoriće predsednik EPP Manferd Veber i predsednik Nacionalno- liberalne partije Nikolae Ćuka, a tokom njega će govoriti svi šefovi država iz partija članica EPP.

Na Kongresu EPP učestvovaće više od 2.000 delegata iz više od 40 zemalja, među kojima će biti predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednica Evropskog parlamenta  Roberta Mecola, šefovi država i vlada, predstavnici evropskih narodnih partija, ali i članovi koji su deo političke porodice EPP.


Završene govore na Kongresu održaće predsednica EK Ursula fon der Lajen, predsednica EP Roberta Mecola i predsednik Rumunije Klaus Johanis.

Ursula fon der Lajen je objavila 19. februara da namerava da uđe u trku za još jedan mandat za mesto predsednice EK, za šta je dobila podršku svoje Hrišćansko-demokratske stranke (CDU).

EPP, koja je trenutno najbornija politička grupacija u Evropskom parlamentu, podržala je kandidaturu Ursule fon der Lajen.

Ta kandidatura treba da bude potvrđena i zvanično na ovom Kongresu.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR