Glas Javnosti

NOVI PROTEST SRBIJA PROTIV NASILJA U SUBOTU : Ponovo će biti blokirana Gazela

Politika
Autor: Glas javnosti

Četrnaesti protest "Srbija protiv nasilja" biće održan u subotu 5. avgusta. Okupljanje je zakazano za 19 časova, na platou ispred Doma Narodne skupštine, a posle toga će se ići u protestnu šetnju Ulicom kneza Miloša do mosta Gazela koji će biti blokiran za saobraćaj, saopštio je predsednik DS Zoran Lutovac na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Na Gazeli će već biti ekološke organizacije koje će blokirati saobraćaj, naveo je Lutovac ističući da je ključni povod za novi protest usvajanje Zakona o planiranju i izgradnji za koji je ocenio da je „jedna vrsta institucionalnog nasilja“.

„Mi se i dalje suočavamo sa nasiljem. Iako se već četrnaesti put okupljamo u borbi protiv nasilja, nasilje se nastavlja – i vertbalno, i institucionalno, a boga mi vidim i fizičko“, ukazao je Lutovac.

Kazao je i da Zakon o planiranju i izgradnji nije u interesu građana, već uže grupe ljudi okupljene oko predsednika države.

„I zbog toga građani imaju i te kako povoda da protestuju“, poručio je Lutovac.

Poslanik „Moramo – Zajedno“ Aleksandar Jovanović Ćuta precizirao je da će se ekološke organizacije, predvođene SEOS-om iz Gornjih Nedeljica, na Gazeli okupiti već u 18 sati.

„Šta tera Zlatka Kokanovića da u jeku poljoprivredne sezone po ko zna koji put dolazi na Gazelu. Taj Zakon (o planiranju i izgradnji) se odnosi direktno na poljoprivrednike, ljude iz Bora, Slatine… da nekakvim kvazizakonom ostanu bez zemlje“, upozorio je Jovanović.

Ocenio je i da će se očigledno nastaviti sa projektom rudnika litijuma kompanije Rio Tinto, i da je zato obaveza svih da u subotu budu na Gazeli.

Lutovac je istakao da se protesti „Srbija protiv nasilja“ odvijaju po planu, i da političari govore u Skupštini, na konferencijama za novinare i u medijima, dok su građani ispred Skupštine, a na protestima govore, kako je rekao, žrtve režima.

„Pitanje je tajminga kada će se političari pojavljivati na bini, mi smo imali neki dogovor da krenemo institucionalnim putem, da pružimo šansu ovoj vlasti da kroz institucije ispuni ono što se traži“, rekao je Lutovac.

Dodao je da je, međutim, rad Anketnog odbora zaustavljen takođe jednom vrstom nasilja, i da će opozicija razmatrati i vaninstitucinalne načine borbe za ispunjavanje ciljeva protesta.

Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da je političarima mesto na bini, da izađu i jasno kažu šta je plan za dalje, i u političkom, i u aktivističkom smislu.

„Nama je mesto na toj bini. Ključna reč jeste ujedinjenje, mi smo pokazali da funkcionišemo zajedno bez obzira na ideološke razlike. Rušiti Vučića je posao za sve stranke, i ne samo za političke stranke, nego i za celo društvo“, poručio je.

Poslanik SSP-a Borko Stefanović rekao je da će u vezi sa obraćanjem političara na protestima, podržati stav većine, ali da postoje mnogo važnija pitanja od toga da li će i kada neko govoriti.

„Mnogo važnije pitanje je u kakvu će školu deca ići 1. septembra, mnogo je važnije pitanje da li je normalno da se svaki kriminalac nagrađuje umesto da ide u zatvor, mnogo je važnije pitanje ovog Zakona koji će milijarde biti otete građanima, mnogo je važnije pitanje zašto imamo rekordnu inflaciju u Evropi posle Mađarske, mnogo je važnije pitanje zašto smo prvaci Evrope u korupciji“, nabrojao je Stefanović.

Poslanik SSP-a zaključio je da je aktuelna vlast stvorial državu u kojoj se niko ne oseća sigurno.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR