Glas Javnosti

KURTI UCENJEN: ZSO i sprovođenje odluke o manastiru Dečani - dva uslova za članstvo tzv."Kosova" u Savetu Evrope

Politika
Autor: Glas javnosti

Osnivanje Zajednice srpskih opština i sprovođenje odluke Ustavnog suda u vezi sa imovinom oko manastira Visoki Dečani, dva su uslova za članstvo takozvanog "Kosova" u Savetu Evrope, smatraju stručnjaci za evropske integracije.

Iako je isključenjem Rusije, ocenjuju, tzv. "Kosovo" je imalo priliku da postane članica Saveta Evrope, ali tenzije na severu, uvođenje sankcija od strane Evropske unije (EU) i narušavanje odnosa sa Sjedinjene Američke Države (SAD) donele su nove izazove za priključivanje toj međunarodnoj organizaciji.

Univerzitetski profesor Dorajet Imeri ističe je da je važno da je Kosovo prošlo prvu fazu članstva u Savetu Evrope, podsećajući da je ostalo da Generalna skupština ratifikuje odluku Saveta ministara kojom će se i Kosovo prihvatiti u tu međunarodnu strukturu.


"Ispunjenost uslova se ne može čitati spolja, zavisi od toga kako glasaju u Generalnoj skupštini ove strukture. Pre svega, važno je da je tzv. Kosovo prošlo prvu fazu članstva, a zatim će Generalna skupština uslovno ratifikovati odluku Saveta ministara kojom će Kosovo biti i primljeno u Savet Evrope.

Veoma je važno znati da ova organizacija ili registracija u ovoj organizaciji dolazi tek nakon što Rusija više ne učestvuje zbog rata koji vodi u Ukrajini i pošto je stvorena nova geopolitička situacija i novi faktori izbijaju u prvi plan. Moguće je da će se Kosovo pridružiti", rekao je Dorajet.

On je rekao da je loša stvar u ovom slučaju to što su zemlje koje će određivati agendu prijema Kosova u ovu organizaciju, a posebno Nemačka i Francuska, bile odlučne u dva pitanja - da Kosovo može da pristupi samo ako sprovodi međunarodne sporazuma, odnosno sprovede obavezu formiranja ZSO i  odlukU Ustavnog suda iz 2016. godine, kojom se priznaje pravo na vlasništvo manastira Dečane na 24 hektara zemlje.


Mansstir Visoki Dečani  (Foto: Jutjub)

"Loša stvar je, s druge strane, to što su zemlje koje će određivati dnevni red prijema Kosova u ovu organizaciju bile odlučujuće po dva pitanja, to su dva uslova koja sam pomenuo, prvi je ZSO. Posebno su Nemačka i Francuska istakle da očekuju da Kosovo primeni međunarodne sporazume, odnosno nacrt statuta ZSO. Drugo se odnosi na sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova u vezi sa imovinom oko manastira Dečane. To su dva fundamentalna pitanja koja će odrediti da li će Kosovo biti prihvaćeno ili ne", rekao je.

Univerzitetski profesor Gezim Ćerimi naglasio je da je članstvo Kosova u rukama država članica Saveta Evrope.


"Treba imati u vidu da će se to pitanje naći na stolu u Parlamentarnoj skupštini kao tačku dnevnog reda i potrebna je šodrška dve trećine država članica Saveta Evrope, onda je Savet ministara obavezan da glasa o eventualnom članstvu.

Ali mislim da će Kosovo imati izazova prema ovom članstvu, s obzirom na nedavne izveštaje Kosova sa međunarodnim mehanizmima, posebno sa EU. Verujem da će bez podrške moćnih zemalja EU i SAD biti teškoća u članstvu. Ako Kosovo ne uspe, to će dodatno narušiti imidž Kosova i to je u potpunosti posledica narušavanja odnosa sa našim partnerima", pojasnio je on.

U situaciji u kojoj se nalazi tzv. Kosovo, kako napominje, šanse za prijem Kosova u Savet Evrope su minimalne. Prema njegovim rečima glavni problem su sankcije EU.

Ćerimi je rekao da Kosovo ne može da postane članica Saveta Evrope bez sprovođenja Briselskog sporazuma i istovremeno bez sprovođenja odluke Ustavnog suda o manastiru Dečani.

Tzv. "Kosovo" podnelo je zahtev za članstvo u Savetu Evrope 12. maja 2022. 


Glas javnosti/Kosovo onlajn/Ekonomija onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR