Glas Javnosti

DRECUN O SITUACIJI NA KOSOVU: Izlaz iz krize na KiM nisu izbori pošto i dalje nema ZSO

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun istakao je danas da su aktivnosti političkog Zapada prisutne kada je u pitanju situacija na KiM, ali da se ne vide pomaci u pozitivnom smeru pošto Priština odbija da vrati situaciju na severu KiM na stanje pre održavanja izbora, i pre nego što su Srbi napustili institucije.

Kada god postoji prostor za manipulisanje, Priština to koristi, posebno premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti", rekao je Drecun

On je istakao da privremene prištinske institucije koriste odmor birokrata iz EU da realizuju svoje taktičke zamisli i ne pokazuju volju da do kraja urade ono što se iz EU traži od njih kako bi se situacija smirila.

"Izlaz nije samo u održavanju izbora, pošto i dalje nema Zajednice srpskih opština", ocenio je Drecun.

On je istakao da još uvek nisu oslobođeni uhapšeni Srbi, niti da su se povukli pripadnici parapolicijskih jedinica sa severa KiM.

"Ne može se smiriti situacija na severu sve dok imate teror koji Kurti sprovodi preko mehanizma sile. Mi vidimo pripreme da se u jednom tranutku na severu možda pojave i pripadnici tzv. vojske Kosova", naglasio je on.

Drecun smatra da je Kurti napravio jednostrane korake na teren i da je to njegova taktika.

"Lažna država Kosovo ima podršku Amerike na političkom planu. Ciljevi Kurtija i vašingtonske administracije se ne razlikuju kada je u pitanju Kosovo. Pozicije su iste. Kosovo je država, a Beograd treba da prizna tu lažnu državu, i ona treba da uđe u NATO i UN", rekao je Drecun.

On je međutim, istakao da mali koraci SAD koji se ogledaju i u nedavnoj poseti predstavnika Srpske liste Vašingtonu mogu da donesu dobrobit, navodeći da je dobro da ljudi koji učestvuju u donošenju političkih odluku čuju za činjenice koje srpska strana uvek prezentuje.

"Mali koraci SAD mogu da budu od suštinskog značaja za opstanak i normalan život srpskog naroda, kao i za očuvanje mira na KiM. SAD imaju princip da teže očuvanju multietičnosti na teritorijama gde postoji višenacionalni sastav. Oni mogu da pomognu očuvanju položaja srpskog naroda, a koliko su spemni da to urade zavisiće od njhove procene da li će moći da lažnu državu Kosovo približe konačnom cilju", rekao je Drecun.

On je dodao da SAD neće imati nikakvo razumevanje za položaj srpskog naroda ako on bude ugrožavao ključne ciljeve koji se odnose na članstvo tzv. Kosova u EU i NATO.

Kurti je dosta ojačao svoju poziciju na mržnji prema srpskom narodu, a priča se severom je pothranila njegovu političku moć, te umesto da pada on je ojačao u ovom trenutku, smatra Drecun.

"Amerikancima se žuri da privedu kraju EU predlog sporazuma. Oni šalju poruku Kurtiju da će ako dođe do deeskalacije sukoba na severu KiM izvršiti kompletan pritisak na Beograd kako bi realizovali ono što oni smatraju sporazumom, kako bi Beograd priznao lažnu državu, i omogućio joj članstvo u UN", rekao je Drecun.

Takođe, dodao je da Amerikanci rade u korist lažne države Kosovo, ali da ih Kurti ometa u realizaciji cilja.

"Kada bi se situacija na severu Kosova stabilizovala, odmah bi se kompletan pritisak prebacio na Beograd", zaključio je Drecun.

Glas javnosti/T01S

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR