Glas Javnosti

DA LI JE PRIHVATANJEM KOSOVSKIH PASOŠA ŠPANIJA PRIZNALA TZV. KOSOVO? Evo šta o tome kaže profesor međunarodnog prava u Madridu

Politika
Autor: Glas javnosti

Klјučni momenat će nastupiti sa budućim proširenjima EU i pristupanjem Zapadnog Balkana, kao i ako dođe do promene Kosova u UN: od statusa posmatrača do punopravne članice.

Dr Hose Angel Lopes Himenes, profesor međunarodnog javnog prava sa Univerziteta Komiljas u Madridu i član španske istraživačke mreže za centralnu i istočnu Evropu, ocenio je i u intervju za Kosovo onlajn da prihvatanjem kosovskih pasoša Španija nije priznala Kosovo.

Mnoge je iznenadila odluka Španije da prizna pasoše Kosova mada ne priznaje ovu državu. Šta je ključan razlog što je Španija to uradila?

Španija je poslednja država EU koja je prihvatila pasoš Kosova kao putnu ispravu u šengenskoj zoni za boravak koji ne uklјučuje ugovore o radu i do 180 dana. Ostale države EU ne pripadaju EU ali pripadaju šengenskom prostoru, ili koje pripadaju EU, a nisu priznale Kosovo, već su to učinile.

Španski zvaničnici su nedvosmileni da neće priznati nezavisnost Kosova. Šta bi moglo da promeni tako jasan stav?

Potencijalni prijem Kosova u EU bi potpuno promenio scenario jer bi primorao pet država članica – uklјučujući Španiju - koje ne priznaju nezavisnu državnost Kosova da zadrže svoj stav ili ga promene. Ako bi došlo do ovog pristupanja, to bi podrazumevalo prećutno priznanje.

Međunarodna zajednica tvrdi da je “slučaj Kosovo” - presedan?

Kosovski presedan je veoma razočaravajući zbog stava koji je zauzeo Međunarodni sud pravde u svom savetodavnom mišlјenju 2010. godine. Nije jasno razjasnio razlike između prava na samoopredelјenje naroda, strukturalnog principa međunarodnog prava, i pravo na secesiju, regulisan unutrašnjim pravnim sistemom svake države.

Najveći strah Španaca je da se ovaj “recept” preslika upravo na ovu zemlju. Mislimo na Kataloniju. Zar ne?

Kosovo i Vojvodina su bili deo teritorijalnog integriteta Srbije, sa specifičnim teritorijalnim statusom koji je garantovao njihovo unutrašnje samoopredelјenje. Veoma sličan slučaju Katalonije u Španiji. Moramo imati na umu da je princip teritorijalnog integriteta država takođe još jedna osnovna norma savremenog međunarodnog prava koja garantuje unutrašnju i međunarodnu stabilnost.


Pet članica EU ne priznaje Kosovo. Ipak od Srbije koja želi u Evropsku uniju se to uslovljava priznanjem. Koji je vaš komentar?

Podrška teritorijalnom integritetu Srbije bila je primetno razvodnjena širokim međunarodnim priznanjem nezavisnosti Kosova. Verujem da će klјučni momenat nastupiti sa budućim proširenjima EU i pristupanjem Zapadnog Balkana, kao i ako dođe do promene Kosova u UN: od statusa posmatrača do punopravne članice.

Koliko ste upoznati sa situcijom na Zapadnom Balkanu, posebno Kosovu. Kako se ta situacija vidi sa juga Evrope?

Iz Španije, izbijanja sukoba, poput pitanja kosovskih registarskih tablica ili situacije srpske manjine u Mitrovici, tiču se samo stručnjaka zainteresovanih za istočnu Evropu. Posebno što su svi sada fokusirani na sukobe u Ukrajini i Gazi. Budući ulazak Srbije u EU znatno bi približio javno mnjenje ovom regionu.

Glas javnosti/Kosovo online

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR