Glas Javnosti

CENA ODBRANE TERORISTE HAŠIMA TAČIJA: Potrošeno više od 3,5 miliona evra za tri godine

Politika
Autor: Glas javnosti

Samo za 2023. prištinske institucije izvršile su isplate braniocima Hašima Tačija, kojem se sudi u Hagu, u iznosu od 1.371.800 evra

Ministarstvo pravde privremenih prištinskih institucija objavilo je pojašnjenje u vezi s isplatom timu odbrane bivšeg čelnika tzv. "oslobodilačke vojske kosova" ("ovk") ratnog zločinca Hašima Tačija, kojem se sudi pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu, nakon što su njegovi advokati najavili da će se povući sa slučaja ako im se novac ne uplati.

Ministarstvo je navelo da u skladu sa važećim zakonima za isplatu ili obeštećenje timova odbrane optuženih u Hagu, isplate vrši samo sa advokatima sa kojima ima ugovor, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Ministarstvo pravde trenutno ima ugovor sa braniocem Hašima Tačija, Lukom Mišetićem, kome, u skladu sa ugovorom, sve isplate vrši na vreme. Dok za ostale potencijalne advokate, čak i privatne, koje angažuje gospodin Tači, ministarstvo nema ugovor i oni nisu odgovorni za realizaciju isplata", rekli su iz ove institucije.


Gregori Kiho je 19. januara ove godine, u ime tima odbrane bivšeg predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija, kome se sudi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, u podnesku rekao da bivši lider OVK "nije izvršio obaveze" u pogledu plaćanja, pa su advokati upozorili da će se povući ako obaveze ne budu ispunjene.

Međutim, ministarstvo je reklo da je izvršilo uplate za odbranu Tačija za 2020, 2021, 2022. i 2023. godinu, u ukupnoj vrednosti većoj od 3,5 miliona evra.

"Takođe, samo za 2023. godinu ministarstvo je izvršilo isplate braniocima gospodina Hašima Tačija u iznosu od 1.371.800 evra", istaklo je ministarstvo.

Skupština tzv. Kosova je 2015. godine usvojila zakon kojim je omogućeno osnivanje Specijalizovanih veća u Hagu. Usvojen je i zakon prema kojem svaki potencijalni optuženi pri Specijalizovanim većima ima pravo na novčanu pomoć i pokriće troškova odbrane.

Međutim, administrativnim uputstvom koje je potpisao tadašnji ministar pravde privremenih prištinskih institucija, Seljim Seljimi, utvrđeno je da se finansijska pokrića advokata zasnivaju na honorarima koje utvrđuje Advokatska komora tzv. Kosova.


(Foto: Jutjub)

Sva optužena lica ili njihovi ovlašćeni zastupnici moraju popuniti službeni zahtev za pokriće troškova pravne odbrane. Ovi troškovi mogu uključivati sve usluge koje obavlja tim odbrane, uključujući kancelarijske i telefonske troškove.

Osim troškova pravnog zastupanja, država plaća i sve troškove poseta članovima porodica optuženih od strane Specijalizovanih veća. Ova kategorija uključuje supružnike, decu, roditelje, braću i sestre.

Suđenje Hašimu Tačiju i drugim bivšim nadređenima tzv. OVK, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimu i Jakupu Krasnićiju, počelo je u aprilu 2023.

Oni su uhapšeni 2020. godine i od tada su u pritvoru u Hagu. Svi su se izjasnili da nisu krivi po optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Specijalni sud ili Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo istražuju navodne zločine pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, počinjene nad etničkim manjinama i političkim suparnicima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

POTROŠENO 23 MILIONA EVRA

Tzv. ministarstvo pravde tzv. "Kosova" saopštilo je da je za odbranu lidera i pripadnika nekadašnje terorističke "ovk" od 2021. godine potrošeno 23 miliona evra, prenosi Reporteri. Prema podacima Ministarstva pravde, najviše je potrošeno na odbranu Jakupa Krasnićija, ukupno 3.697.250 evra.

Za branioce Redžepija Selimija izdvojeno je 3.629.700 evra, dok je za advokatski tim Hašima Tačija isplaćeno 3.483.301 evro.

Za odbranu Kadrija Veseljija dato je 3.359.724 evra, dok je za branioce Hisnija Gucatija uplaćeno 2.367.759 evra.

Za odbranu Saljiha Mustafe potrošeno je 2.272.672 evra, advokatima Nasima Haradinaja plaćeno je 2.219.963,94 evra, dok je najmanji iznos utrošen za odbranu Pjetera Šalje, 1.915.000 evra.

Tzv. ministarstvo pravde je saopštilo da je ukupno uplatilo 22.945.362 evra, a kako pojašnjavaju, ovaj iznos je isplaćen za period od 2021. godine do danas.

Ministarstvo takođe ističe da se ovaj iznos odnosi samo za isplate advokata sa kojima je sklopilo ugovor o zastupanju.



Glas javnosti/Raša tudej Balkan

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR