Glas Javnosti

ANA BRNABIĆ: U EP nije tražena međunarodna istraga o izborima u Srbiji

Politika
Autor: Glas javnosti

Od 150.000 članova biračkih odbora, 11 odsto su bili iz liste "Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane", istakla je premijerka

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da u raspravama u Evropskom parlamentu i Savetu Evrope nije tražena međunarodna istraga o izborima u Srbiji, odnosno da to nije bio preovlađujući stav.

"Niko ni u ovim raspravama, ni u Evropskom parlamentu, ni u Savetu Evrope nije tražio međunarodnu istragu. Možda je bilo jedan ili dvoje, ali zaista nije to bio preovlađujući stav. Oni su rekli, ako su postojale nepravilnosti, neka ih ispitaju institucije Srbije", navela je Brnabić.


Ona smatra da Evropski parlament u ovom sazivu svakako nije naklonjen Srbiji, da su ranije isticali kako su sankcije Rusiji ili odricanje od kineskih institucija uslov za Srbiju za dalji napredak, ali je dodala da se "pitaju i neke druge evropske institucije".

"Kada pogledate godišnje izveštaje o napretku koje o Srbiji priprema Evropska komisija, vi vidite da Evropska komisija već treći put predlaže državama članicama da se nastave pregovori sa Srbijom, da se otvori taj klaster tri o ekonomiji. Dakle, Evropska komisija ima potpuno drugačiji stav povodom najvećeg broja ovih pitanja. Evropska komisija takođe kaže, u redu je da imate kineske investicije, važno je da se oni dovode transparentno ", rekla je Brnabić. 


Ona je ocenila da u rezoluciji Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji "nećemo pročitati ništa novo", istakla da je neverovatno što će ta rezolucija biti izglasana pre izveštaja posmatračke misije ODIHR i dodala da će rezolucija služiti za pritisak da se legitimiše tzv. državnost "Kosova".

"Vi vidite da oni idu na tu vodenicu, da naprave pritisak, da se legitimiše tzv. državnost Kosova i oni će vršiti pritisak zarad toga", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je vlast na izbore pozvala strane posmatrače, jer su bili uvereni da će sa strane vlasti izbori biti fer i regularni, i "da nema šta da krije". 


Branbić kaže da je bio rekordan broj posmatrača i da "muva nije mogla da proleti", a kamoli da dođe do izborne krađe.  

Ona je rekla da je bilo je 5.700 domaćih i stranih posmtrača, od čega 475 međunarodnih, kao i 25 organizacija

"Oni zaista nisu imali nijednu primedbu, mi smo u skladu sa preporukom ODIHR-a uveli zapisnike za posmatrače. U te zapisnike su unosili da li je bilo nepravilnosti, svi su precrtali (rubriku o nepravilnostima) i potpisali, niko nije zvanično napisao i zabeležio da je bilo nepravilnosti", rekla je Branbić. 


Ona je dodala da su neki nakon toga, iako su videli i napisali da nije bilo nepravilnosti, rekli da je bilo nepravilnosti, jer su, kako kaže, to čuli od Dragana Đilasa i Marinike Tepić, ali "nisu videli, nego čuli". 

Branbić je istakla da je bilo 150.000 članova biračkih odbora, a od toga samo 11 odsto su bili iz liste "Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane".


Glas javnosti/B06S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR