Glas Javnosti

KAKO JEDAN GRAD NA SEVERU SRBIJE (NE) ZNA DA RASPOLAŽE NOVCEM?

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Na izborima održanim u decembru prethodne godine učestvovalo je više od 150.000 takozvanih kontrolora, odnosno čalnova biračkog odbora i njihovih zamenika u stalnom i proširenom sastavu.

Dužnost kontrolora jeste da izborni dan na biračkom mestu koje im je dodeljeno protekne u miru. Neki iz političkih afiniteta a drugi pak zbog dnevnice, kontrolori u Srbiji na prethodnim izborima bili su angažovani na ukupno 8.273 biračka mesta širom Srbije.

Rad kontrolora plaća se iz državne kase tj.budžeta Republike Srbije a ne kako se popularno misli, iz kase stranke koja ih angažuje i to svega 2000 dnevno za članove i zamenike članova iz stalnog i proširenog sastava. Jedini izuzetak u visini dnevnice su predsednik biračkog odbora i njegov zamenik čija dnevnica iznosi 3000 dinara. I to za mnoge nije ništa novo dok nismo čuli za slučaj kontrolorke iz Sremske Mitrovice.


Za članove stalnog sastava biračkih mesta u Sremskoj Mitrovici pre izbora organizovana je i obavezna obuka u gradskoj kući za koju je takođe bila predviđena dnevnica u iznosu od 1818 dinara što je i opravdano, s obzirom da je obuka bila obavezna a trajala je nekoliko časova te je to značilo i odlaganje svakodnevnih obaveza i posla. Ta ista dnevnica takođe je pokrivena iz budžeta Srbije.

Tek početkom februara, skoro 40 dana posle izbora, grad Sremska Mitrovica počeo je da isplaćuje dnevnice za izborni dan i dnevnice za obuku kontrolorima. Na račun naše novinarke-kontrolorke prva uplata leže 2.februara a potom još jedna 6.februara. Do akterke teksta dolazi informacija da je na još oko 25 računa takođe bilo duplih uplata dnevnica a da izvestan broj mitrovačkih kontrolora uopšte nije isplaćen! Da je greška načinjena ljudskim faktorom potvrđuju i pozivi kontrolorima iz mitrovačke gradske uprave za budžet i to tek nakon mesec dana od izvršene duple uplate. Mitrovački "gradski oci" tada igraju na kartu poštenja kontrolora i obaveste ih da je nehotice došlo do dvostruke uplate te zatraže jednu uplatu nazad kako bi "pokrpili" rupe koje su sami napravili. I to bi bilo sasvim uredu da sve vreme ove igre "mačke i miša" istovremeno ne lažu neisplaćene kontrolore o tome kako im nije dostavljen broj žiro računa za isplatu te zbog toga ona kasni umesto da svoju grešku ljudski priznaju ili, što bi bilo najpoštenije, grešku isprave tako što zaposlenoj (ime poznato redakciji) koja je uplaćivala dnevnice, količinu novca srazmernu količini duplih dnevnica, oduzmu od plate. 

Opšte je poznato da zaposleni u npr. ugostiteljstvu ili bilo kom sektoru koji podrazumeva direktan rad sa novcem, svaki manjak iz kase u toku smene nadoknađuju iz sopstvenog džepa pa se postavlja pitanje zašto ovo nije praksa i u javnim institucijama, opštinama, preduzećima i svemu onome što se podrazumeva pod definicijom "javnog." 

Kako zaposleni u gradskoj upravi u jednom gradu u Vojvodini od nešto više od 72.000 stanovnika prema poslednjem popisu iz 2022.godine, ne umeju da vrše proste administrativne operacije poput uplata sa jednog žiro-računa na drugi i zašto se takvi službenici uopšte, u vremenu digitalizacije, i dalje "uhlebljuju" po javnim institucijama i opštinama? 

Kako se tek raspolaže višemilionskim budžetom grada i kakve li se tu tek "duple uplate" vrše daleko od očiju javnosti?

A.P.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR