Glas Javnosti

POSLEDICE SE SADA VIDE : Kako je korona virus uticao na zdravlje kostiju otkrili su naučnici iz Slovačke

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Rezultati studije objavljeni su u American Journal of Human Biology ukazuju da je pandemija covid 19 imala negativne efekte na koštano tkivo, kao i na mineralnu gustinu kostiju u podlaktici i ukupan sadržaj minerala u kostima.

Zdravlje kostiju ispitivano pre i posle covid 19 pandemije

Studija naučnika sa Comenius University obuhvatila je ukupno 773. ljudi starosti od 18 do 30  godina – 387 mladih odraslih osoba kojima su merenja zdravlja kostiju obavljena pre pandemije i 386 osoba čija su merenja vršena od septembra 2020. do novembra 2022. tokom pandemije. Pojedinci su učestvovali u studiji samo jednom, bilo pre ili tokom pandemije. Određene promene u načinu života tokom pandemije možda su doprinele nižoj mineralnoj gustini kostiju i ukupnom mineralnom sadržaju kostiju koje su istraživači primetili kod učesnika procenjenih tokom pandemije u poređenju sa onima koji su procenjeni pre nego što se pojavio korona virus. Mineralna gustina kostiju analizirana je QUS uređajem (Sunlight MiniOmni), a sadržaj minerala kostiju (BMC) i masa masti (FM) mereni su bioimpedansnim analizatorom InBody 770.

Potrebno istražiti postpandemijski rizik od osteoporoze i frakture kostiju

Značajni efekti pandemije covid 19 na koštano tkivo utvrđeni su na osnovu gustine koštane mase u kosti radijusa podlaktice i ukupnog mineralnog sadržaja kosti. Ovi efekti pokazuju da je pandemija imala negativan uticaj na kvalitet kostiju i zdravlje.
– Naši nalazi pokazuju da je pandemija covid 19 izazvala značajno smanjenje mineralne gustine kostiju kod mladih odraslih osoba. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se procenilo ovo smanjenje koštanog tkiva koje se dovodi u vezu sa pandemijom, kao važan simptom dugog covid 19 sindroma – objasnile su autorke studije dr Lenka Vorobeľová i dr Darina Falbová i naglasile da da bi dodatne studije trebalo da istraže postpandemijski rizik od osteoporoze i frakture kostiju kod starijih populacija.

Glas javnosti/E klinika

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR